Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, yabancı işçilerin Güney’e kaçırılmasıyla ilgili sorunun ortadan kalkması için Acenteler Yasası’nı hazırladıklarını açıkladı.

“Acente sorumlu olacak”… Ülkeye getirilen işçilerin aracılar vasıtasıyla getirildiğini ve kimsenin bu işçilerden sorumlu olmadığı bir sistemin var olduğunu belirten Gardiyanoğlu, “Acenteler Yasası bayramdan sonra hazır olacak. Böylelikle artık bunu yasal olarak bizden izin alan ve belirli kriterleri yerine getiren iş yerleri yapabilecek. Bu işletmeler işçiden sorumlu olacak.” dedi.

“Sahte reçete soruşturması dava aşamasına geçiyor”… Sahte reçete soruşturmasının son aşamada olduğunu belirten Gardiyanoğlu, yeni yasama yılı ile birlikte mahkemelerin de başlayacağı bilgisini paylaştı. “90 yaşında adama 3 yıl boyunca doğum kontrol hapı yazıldı.” diyen Gardiyanoğlu bu tip örneklerin çok olduğunu belirterek, bakan olarak gereğini yaptığını ve alnının açık olduğunu vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, KIBRIS TV’de yer alan Taşlar Dökülürken programında Hasan Hastürer’in konuğu oldu.

Yurt dışında çalışma gücü getirilmesi konusuyla ilgili yaşanan sıkıntılar ve insan kaçakçılığı iddiaları ile şu sıralar eskisi gibi gündemde bulunmayan sahte reçete skandalına ilişkin samimi açıklamalarda bulunan Bakan Gardiyanoğlu, “Alnımız açıktır.” mesajı verdi.

Bakanlıkta 7,5 aydır görevde olduğunu anlatan Gardiyanoğlu, kendi döneminin de kendisinden önceki dönemlerin de soruşturulması noktasında gayet şeffaf olduğunu belirterek Sayıştay’ı bakanlığa denetim için davet ettiğini ve Sayıştaylığın bakanlığı denetlediği bilgisini paylaştı.

Gardiyanoğlu ilk olarak Müteahhitler Birliği’ne yönelik üçüncü ülkelerde işçi getirilmesiyle ilgili iddia edilen insan kaçakçılığı iddialarına değindi.

Sistemin nasıl çalıştığını anlatan Gardiyanoğlu, şu anda bu işçileri aracı kişilerin getirdiğini belirterek bunun yarattığı sıkıntıya değindi.

Gardiyanoğlu, Acenteler Yasası isminde bir yasal çalışma yapmaya başladıklarını ve Bayramdan sonra bu yasayı meclise göndermeyi hedeflediklerini belirterek, bu yasa tahtında açılacak işletmeler aracılığıyla artık yabancı işçilerin getirilebileceğini kaydetti.

“İşçiyi kim getirir şu an göremiyoruz”

Bakan Gardiyanoğlu konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Müteahhitler Birliği Başkanı 5-10 bin kişi işçi getiriyor dedi. Biz işçi getiren isimleri göremiyoruz, böyle bir sistemi yok. Bizim Müteahhitler Birliği, Sanayi Odası ve Ticaret Odası’yla protokolümüz var. Bu üç birliğe işçi getirmek isteyenler üyeleri başvurur. Bizim belirli kriterleri kontrolümüz var. Mesela A şirketi işçi getirmek isterse Müteahhitler Birliği’ne gider “10 işçi isterim” der. Online portalda Çalışma Bakanlığı’na başvuru yapılır. Kotadaki memurlar araştırır. Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı yatırları tamam mı, kaç Kıbrıslı, kaç Türkiyeli çalışanı vardır. Bu çalışanların toplamında fazla üçüncü ülke vatandaşı getiremez. Bu kritelere bakıyoruz biz.”

İnsan kaçakçılığını önleyebilme konusunda Acenteler Yasası’nın önemli bir açığı kapatacağını anlatan Gardiyanoğlu, şöyle devam etti:

“Acenteler Yasası’yla işçi getirecek firmalara lisans vereceğiz”

“Şu anda biz bakıyoruz, x şirket işçi getirmiş, ertesi gün işçileri kaçmış, gelip bize işçiler kaçtı yeniden izin istiyorum diyor. Bunun gibi 12 şirket var. Mesela bunlara biz yeni izin vermiyoruz. Ama bu sorunu yasa ile aşacağız. Acenteler Yasası’yla birlikte işçi getirme işini artık bizden belirli kriterleri sağlayan işletmeler lisans alacak ve bu lisans ile bu işi yapabilecek. İşçiden de onlar sorumlu olacak. Eğer bir işçiyi getirmişse ve kaçmışsa bunla ilgili gerekli tazminat işlemleri olacak. Ayrıca bu tekrara girerse de lisansı iptal edilebilecek. Böylelikle biz bakanlık olarak sistemi tam olarak girebileceğiz.”

Bu sorunun özellikle Türkiye’deki 6 Şubat depreminden sonra yaşanmaya başladığını anlatan Gardiyanoğlu, çünkü Türkiyeli işçilerin daha iyi koşullarda Türkiye’de iş bulduğunu ve ülkesine döndüğünü anlattı. “20 bin Türkiyeli işçi ülkesine geri döndü.” diyen Gardiyanoğlu, buradaki işler için de mecburen üçüncü ülke vatandaşlarının adaya getirildiğini söyledi. Gardiyanoğlu, yasa ile bu konuda bir kontrol mekanizmasının kurulacağına inanç belirtti.

“90 yaşında adama 3 yıl boyunca doğum kontrol hapı yazıldı”

Sahte reçete soruşturmasında gelinen aşamaya ilişkin bilgiler paylaşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, bu konuda alnının açık olduğunu belirterek, “Bin doktorumuz varsa 20 tanedir mahkemeye getirilen, Sosyal Sigortalarla çalışan 240 eczacıdan sadece 40’ı soruşturma kapsamındadır.” diyerek soruşturmanın kapsamının iddia edildiği kadar olmadığını anlattı.

“90 yaşındaki adama 3 yıl boyunca doğum kontrol hapı nasıl yazıldı? Mağusa’da bir doktor 80 reçete düzenliyor 2’şer dakika arayla. 80 isim de farklı, ama nasılsa 80’inin de ilaçları aynı! O ilaçlar ilginç bir şekilde Mağusa’daki eczanelerden alınmıyor nedense Lefkoşa’ya kadar geliniyor ve aynı eczaneden alınıyor, aynı saatlerde! Tesadüf mü?” diye soran Gardiyanoğlu sistemi kötü niyetli kullananlar olduğuna dikkat çekti. Polis soruşturmasının sona geldiğini, Bayramdan sonra soruşturmanın noktalanacağına ilişkin polisin kendisini bilgilendirdiğini aktaran Gardiyanoğlu, “Daha sonra da duruşma aşamasına geçilecek. Muhtemelen yeni adli yılın açılmasıyla birlikte duruşmalar başlayacaktır.” dedi.

Evrak sahteleme suçunun ağır cezalık olduğu bilgisinin kendisine verdiğine dikkat çeken Gardiyanoğlu, “Ağır cezada yargılamalar olacak.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Burada farklı lanse dilmeye çalışılıyor. Bakın benim telefonumda yüzlerce doktor ve eczacının mesajı var; “elinize sağlık, meslek onurunu kurtardınız” diye. 5 yıldır milletvekili olan Jale Refik Rogers bir programda “2013’ten beri bu işin yapıldığını bilirdim” diyor. Ben de soruyorum, “5 yıldır meclistesiniz, temiz siyaset diye yola çıktınız ama ne yaptınız bu konuda? Bin doktor varsa konuşulanlar 20’dir. Ve sonuçta suç varsa bunun kararını mahkeme verecektir. Ben göreve geldim ve gördüğüm bu konuyu polise taşıdım. Alnım açıktır.”

Filiz Besim’e sert eleştiri

13 Eylül’de konu dosyayı polise taşımadan önce hekim örgütleriyle 3 kez toplantı yaptığını ve dosyayı onlara da gösterdiğini anlatan Gardiyanoğlu, “O dönem Filiz Besim Hanım da bu örgütlerin birinin başındaydı. Suçlanan Sosyal Sigortalar 7 yıl içerisinde bir çok defa Tabipler Birliği’ne yazı yazıyor. “Şu doktor ve şu eczane arasında yoğun bir trafik var” diyor. Ama Tabipler Birliği “Olumsuz bir unsura rastlamadık.” diyor. O dönem hekimlerin yazdığı hasta raporları tartışılıyordu bu konuda sadece Tabipler Birliği “üyelerimizi uyardık.” şeklinde cevap gönderiyor. O dönem Filiz Hanım da başkan. Sonra bana meclis kürsüsünden ‘Bakan şov yapıyor.’ diyor!” diyerek CTP Milletvekili Filiz Besim’e eleştiri getirdi.

KAYNAK: KIBRIS GAZETESİ