Sperm robotuyla doğum

Dünyada ‘sperm robotu’ kullanılarak döllenen yumurtalardan ilk doğum İspanya’da gerçekleşti.

İspanya'da iki kız bebek, robotik dölleme yöntemiyle dünyaya geldi. İspanya merkezli teknoloji girişimi şirketi Overture Life, PlayStation 5 kolu kullanılarak kontrol edilebilen bir sperm enjeksiyon robotu üretti. Robot, bu kolla uzaktan kumanda edildi ve sperm hücrelerini insan yumurtalarına yerleştirdi. Uzmanlar, sperm enjekte eden robotu kameradan yönlendirdi.

Robot, yumurtaya nüfuz ederek sperm hücresi bıraktı. Aynı işlem 10'dan fazla yumurta döllemek için tekrarlandı. Enjeksiyon robotunu ise sanıldığı gibi bir embriyolog değil, mühendislik öğrencisi Eduard Alba yönetti. Bu deneyin amacı, tüp bebek sürecini hızlandırmak ve daha ucuz hale getirmek.

OTOMATİZASYON BAŞLADI

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, bu gelişmeyi POSTA okurları için şöyle yorumladı:

"Bu, normalde bir embriyologun yaptığı mikroenjeksiyon işlem. Ancak İspanya'daki deneyde kumandayı bir mühendis kullanmış. Yani bu konuda eğitimi olmayan biri. Çünkü embriyoloji laboratuvarlarında artık otomatizasyon gündemde. Belli zaman sonra laboratuvarlarda tüm işlemlerin robotlar tarafından, hiç insan kullanılmadan yapılması hedefleniyor. Embriyo seçimlerinde de yapay zeka kullanılmaya başlandı. Bugün, insansız embriyoloji laboratuvarlarının ön safhalarından birini görüyoruz."

Editör: Haber Merkezi