Dünya yıkılıyor...

ABD lideri Biden basın toplantısı yaparken ateşlediler, resmi medya ilk fotoğrafları bugün yayınladı. 600 kilometre mesafedeki hedefleri vuran 2,5 tonluk savaş başlığı dünyayı dehşete düşürdü.

Uluslararası haber ajanslarının Perşembe gününün ilk saatlerinde peş peşe 'son dakika' koduyla duyurduğu füzelerin fotoğrafları, Cuma günü gece yarısı resmi medya tarafından yayınlandı.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, dünyanın ödünü koparan füzelerin taktik güdümlü olduğunu ve 2,5 tonluk savaş başlığı taşıyabileceğini ilan etti. KCNA'ın karelerinde füzeleri alkışlayan generaller de var.

Japon Denizi'ne doğru ateşlenen iki füzenin 600 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurduğunu aktaran KCNA, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un test alanında çekilmiş fotoğraflarını paylaşmadı.

Bunun yerine Kim'i Kuzey Kore'nin ürettiği bir otobüs ile Pyongyang'daki nehir manzaralı inşaat projesini incelerken gösteren fotoğraflar resmi haber ajansı tarafından servis edildi.

Test atışını denetleyen üst düzey yetkili Ri Pyong Chol, KCNA’ya yaptığı açıklamada 2,5 tonluk savaş başlığı sisteminin geliştirilmesiyle Kuzey Kore'nin askeri gücünü arttırma ve askeri tehditleri caydırmada büyük rolü olacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Joe Biden'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ilk kez balistik füze fırlatan Kuzey Kore'yi kınadı. Açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına aykırı bu girişimler bölgeyi ve uluslararası topluluğu tehdit ediyor" denildi.

Uzmanlar, son testlerin ABD-Güney Kore arasındaki askeri tatbikatlara ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Kuzey Kore’nin insan hakları sicilini eleştirdiği Japonya ve Güney Kore ziyaretine yanıt olduğunu görüşünü paylaşıyor.

BIDEN'IN BASIN TOPLANTISI SIRASINDA ATEŞLENDİ 

Reuters haber ajansına göre, Kuzey Kore'nin son bir yıldaki ilk balistik füze denemesi olan testler ABD ile askıya alınan nükleer görüşmelere rağmen Pyongyang'ın nükleer silah programında kaydedilen gelişmeyi gösteriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, seçim kampanyası sırasında Kim Jong Un için 'haydut' demiş ve ancak nükleer kapasitesini azaltması koşuluyla onunla görüşeceğini söylemişti.

BBC'nin Seul muhabiri Laura Bicker, Kuzey Kore'nin neden şimdi test yaptığı sorusuna yanıt vermenin zor olduğunu söylüyor. Bicker'a göre, ateşlenen füzeler Biden yönetimine doğrudan mesaj niteliği taşıyor ve bir bedel ödenebileceğini gösteriyor. Güney Kore istihbaratı, füze denemesinin Joe Biden'ın basın toplantısı sırasında gerçekleştiğini aktarıyor.

TABLO DEĞİŞTİ 

Washington, hafta sonu gerçekleşen kısa menzilli füze testlerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) füze testi yasağı kapsamına girmediğini belirtmişti ancak şimdi fırlatılan balistik füzelerle tablo değişmiş oldu.

Hafta sonu Kuzey Kore'nin füze denemelerine ilişkin soruya "Duyduk ki çok şey değişmemiş" yanıtını veren ABD Başkanı Joe Biden, balistik füzelerin ardından henüz bir yorum yapmış değil.

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li bir yetkili ise, eski Başkan Donald Trump ile Kim arasında Şubat 2019'da Vietnam'da yapılan nükleer zirvenin başarısız olmasının ardından taraflar arasında çok az temas olduğunu söyledi.

UYARI VERİLMİŞTİ 

Kuzey Kore'den gelen 'savaş yürüyüşü' ve 'bela arama' tehditlerinin ardından bir füzenin ateşlenmesinden ciddi şekilde endişe duyuluyordu. ABD Kuzey Saha (NORTHCOM) ve Kuzey Amerika Hava Savunma (NORAD) Komutanı Orgeneral Glen VanHerck, Senato'daki konuşmasında Kuzey Kore'nin yeni bir kıtalararası balistik füze testine yakın gelecekte başlayabileceği uyarısını yapmıştı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına göre, bazı uzmanlar tatbikata öfkelenecek Kim'in yeni füze testleri yapabileceğini tahmin etmişti. Kuzey Kore'nin çılgın lideri, önceki yıllarda benzer hamlelere girişmişti.

KUZEY KORE ÇILGINA DÖNDÜ 

Sınırdaki geleneksel ABD-Güney Kore tatbikatı Kuzey Kore'yi çılgına çevirmişti. Uzun süredir sessizliğini koruyan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, resmi medya üzerinden Washington'a tehditler savurmuştu.

ABD lideri Biden'ın Kore politikasını ortaya koymaya hazırlandığı bir dönemde konuşan Kim Yo-jong, sınırdaki Güney Kore-ABD tatbikatına ateş püskürüp Washington'a 'bela çıkartmama' uyarısında bulunmuştu. Kim Yo-jong, resmi Rodong Sinmun gazetesinde yayımlanan açıklamasında "Topraklarımızdan okyanusa doğru barut kokusunu yaymaya uğraşan ABD'deki yeni yönetime bir tavsiye. Gelecek dört yılda huzur içinde uyumak istiyorlarsa, bir ilk adım olarak bela çıkartmaktan sakınmaları iyi olur" dedi.

Kız kardeş Kim, işgal hazırlıkları olarak gördükleri ortak tatbikatlara karşı ülkesinin tavrını tekrarlamış ve "Güney Kore yine 'Savaş yürüyüşünü, 'Kriz yürüyüşünü' seçti" ifadelerini kullanmıştı. Kim Yo-jong, Kim Jong-un'un küçük kız kardeşi ve kardeşler arasında yakın ve güçlü bir müttefik olarak görülen tek isim.

Reuters haber ajansı, tatbikatın Kuzey Kore tarafından yakından izlendiğini, Pyongyang yönetiminin söz konusu gövde gösterisini 'savaş provası' olarak tanımladığını bildirmişti.

BEYAZ SARAY DOĞRULADI 

Yeni ABD yönetimi Kuzey Kore ile temas kurmaya çalışıyor ancak Pyongyang henüz bu girişime yanıt vermiş değil. Söz konusu temas, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki tarafından da doğrulandı. Psaki, karşı taraftan henüz bir yanıt alamadıklarını belirtti. Pyongyang yönetimi henüz Biden'ın başkanlığını da kabul etmedi.

Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında gündemi değerlendiren ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Psaki, hafta sonu ülke basınında Kuzey Kore ile ilgili çıkan haberleri değerlendirdi. Psaki, "Kuzey Kore ile iletişime geçmeye çalıştığımız haberlerini teyit edebilirim. Birçok kanalı bunun için kullandık" dedi.

Bu konuda eski yönetimlerden birçok kişiyle de görüştüklerinin altını çizen Psaki, "Kuzey Kore konusunda, Japon ve Kuzey Koreli ortaklarımız ile çalışmaya devam edeceğiz, yeni yaklaşım yolları arayacağız, üç taraflı müzakereler de dahil onların fikirlerini dikkatle dinleyeceğiz. Bizim amacımız diplomasi, hep de böyle oldu. Amacımız, gerginliği azaltmak ancak şu ana kadar karşı taraftan herhangi bir geri dönüş alamadık" diye konuştu.

CNN televizyonuna konuşan isimleri açıklanmayan ABD'li yetkililer, Biden yönetiminin birçok kanaldan Kim Jong-un yönetimine ulaşmaya çalıştığını söylemişti. Yetkililer, "Gerilimin tırmandırılması riskini azaltmak için şubatın ortalarından itibaren New York'ta dahil birçok kanal üzerinden Kuzey Kore hükümetine ulaşmaya çalıştık. Şu ana kadar Pyongyang'dan herhangi bir yanıt alamadık. Bu da son bir yıldır birçok kez ABD girişimlerine rağmen Kuzey Kore ile aktif bir diyalog kuramadığımızın üzerine geldi" ifadelerini kullanmıştı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bir dönem hakaret yarışına tutuştuğu ve nükleer savaşın eşiğine geldiği ABD'nin eski lideri Donald Trump'la tarihi buluşmalar gerçekleştirmişti. Washington-Pyongyang hattındaki müzakereler bir süre sonra çöktü, Kuzey Kore dünyaya korku salan füze denemelerine kaldığı yerden devam etti. BM'nin Şubat ayında yayımladığı rapora göre, Kuzey Kore 'bölünebilir malzeme' üretti ve füze programının altyapısını modernize etti.

FÜZELER, FÜZELER, FÜZELER... 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Ocak ayının başında gerçekleşen İşçi Partisi'nin sekizinci kongresinde yeni gösterisini dünyaya sunmuştu. Kuzey Kore'yi kuruluşundan bu yana yöneten İşçi Partisi'nin nadiren düzenlediği parti kongresi, yeni yılın ilk günlerinde başkent Pyongyang'daki dev salondaydı.

Parti kongresinde kürsüye çıkan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Başkan Donald Trump'la üç kez görüşmesine rağmen en büyük düşmanlarının ABD olduğunu söyledi. İşçi Partisi'nin 71 yıllık tarihinde sekizinci kez defa düzenlenen kongresinde konuşan Kim, 'düşmanlar nükleer silah kullanmadıkça' kendisinin de nükleer silah kullanmayacağını ilan etti.

Kim ülkesinin nükleer cephaneliğini genişletme sözü verdi ve nükleer denizaltı planlarının da tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı. Ayrıca ABD'nin Kuzey Kore politikasının değişmesini beklemediğini de vurguladı. Analistler Kim'in sözlerinin 20 Ocak'ta ABD Başkanlığı koltuğuna oturacak Joe Biden'a baskı uygulama amacı taşıdığını düşünüyor.

Trump ve Kim arasındaki iyi ilişkiler tarihi randevulara yol açtı ancak Kuzey Kore'nin nükleer programına dair müzakereler bir noktadan sonra çöktü. Trump'ın tercih ettiği kişisel diplomatik tarzı Biden'ın terk etmesi bekleniyor. Kim ise Biden'ın Kuzey Kore'nin nükleer denemelerden vazgeçmesi konusunda baskı yapmasından kaygı duyuyor.

37 yaşındaki Kim, kongre açılış konuşmasında 2016'daki son kongreden bu yana ülkesinin 'mucizevi bir zafer' kazandığını ifade etti. Kim Jong-un'un bundan nükleer denemeleri kastettiği belirtiliyor.

İSTİHBARAT DOĞRU ÇIKTI 

Güney Kore ordusu, kongre devam ederken Kuzey Kore'nin Pyongyang Meydanı'nda askeri bir geçit töreni düzenlediğini gösteren istihbarat elde ettiğini açıkladı. Dedikodular hızla yayılırken gerçeğin ne olduğu bugün gece yarısı ortaya çıktı, ilk fotoğrafları Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA uluslararası haber ajanslarına geçti.

Parti kongresinin tamamlanmasıyla başkent Pyongyang'daki Kim Il Sung Meydanı'nda önce havaifişekler patladı, ardından askeri geçit töreni başladı. Uluslararası haber ajansları tarafından servis edilen geçit töreninde, Kim yeni denizaltından kıtalararası balistik füzelerini dünyaya gösterdi.

En az dört siyah-beyaz füzenin meydandan geçtiğini aktaran BBC, yeni füzelerin Kuzey Kore resmi medyası tarafından 'dünyanın en güçlü silahı' olarak tanımlandığını bildiriyor. Kuzey Kore şimdiye kadar su altında birçok kıtalararası balistik füze denedi, Pukguksong-5 adlı yeni füzelerin Pukguksong-4'ün geliştirilmiş versiyonu olduğu tahmin ediliyor.

California merkezli James Martin Center for Nonproliferation Studies'den Michael Duitsman, "Yeni füzeler kesinlikle daha uzun görünüyor" dedi.

KIYAFETİ DİKKAT ÇEKTİ 

Reuters haber ajansı, ayrıca çok sayıda roket ve tankın da gövde gösterisine katıldığını, yeni üretilen kısa menzilli füzelerin de sergilendiğini duyurdu.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, sekiz gün süren kongrenin bitişiyle gerçekleşen kutlamada Kim'in kalabalığı siyah deri trençkot ve eldivenle selamladığını belirtiyor. Binlerce asker dedesinin adını taşıyan meydanda yürürken Kim oturduğu podyumdan neşeyle gülümsedi, Güney Kore televizyonları Kim'in görüntülerini ekrana getirdi.

ARTIK YENİ UNVANI VAR 

Parti kongresi devam ederken Kim Jong-un'a iktidardaki Kore İşçi Partisi'nin genel sekreteri unvanı verildi ve böylece birçok unvanına yenisi bir yenisi eklendi. Daha önce söz konusu unvan Kim'in babası Kim Jong-il ve büyükbabası Kim İl-sung tarafından parti başkanı olarak kullanılmıştı. Kore İşçi Partisinin en üst düzey yöneticisi olan Kim'e otoritesini güçlendirmek için yeni unvanın verildiği ifade ediliyor.

HİÇ VAKA YOK 

Pyongyang yönetimi şimdiye kadar hiçbir resmi koronavirüs vakası bildirmese de, salgının ülke ekonomisine çok ağır bir darbe vurduğu biliniyor. Kuzey Kore, salgının ilk aşamalarında Çin ve Rusya ile sınırlarını kapatmış ve virüse yakalandığından şüphelenilen binlerce kişiyi karantinaya almıştı.

Kuzey Kore geçen yıl koronavirüs salgınının yanı sıra nükleer ve balistik füze geliştirme programları nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımlar ve doğal afetlerle de karşı karşıya kaldı.