Son dakika haberi Olaf Scholz, Almanya'nın yeni başbakanı olacak

Almanya genel seçimlerinden 8 hafta sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), aralarında anlaşarak hükümet kurma planını resmen sundu. Hristiyan Demokrat Partisi'nin (CDU) 16 yıllık Başbakanı Angela Merkel dönemini noktalayan 'trafik lambası' koalisyonunda, CDU ile yapılan büyük koalisyonda maliye bakanı görevindeki SPD'li Olaf Scholz şansölye olacak, yardımcılığını Yeşiller Eşbaşkanı Habeck yürütecek.

SON DAKİKA! İşte Almanya'nın yeni başbakanı! - Haberler

Berlin'de basın toplantısı düzenleyen SPD, Yeşiller ve FDP liderleri, yeni koalisyon hükümetini kurma planlarını açıkladı.
Almanya'nın 1950'lerden beri ilk üç partili koalisyon hükümeti, "Daha fazla ilerlemeye cesaret et - Özgürlük, Adalet ve Sürdürülebilirlik için İttifak" başlıklı 177 sayfalık plana göre yola koyulacak.

Scholz, partilerin renklerinden dolayı (kırmızı-sarı-yeşil) bu hükümetin "trafik lambası koalisyonu" olarak isimlendirildiğine işaret ederek, "Trafik lambası kuruldu." ifadesini kullandı.

Kameraların karşısına geçen yeni Şansölye Scholz, koalisyonun kurulduğunu ve partilerin koalisyon anlaşması için oy vereceğini söyledi. Scholz, pandeminin henüz bitmediğini ifade ederek, aşılamanın bu salgından çıkışın tek yolu olduğunu söyledi. Hedef gruplar için aşıların zorunlu olması gerektiğini söyleyen Scholz, büyük yatırım hedefleri yaptıklarını ve ülkenin modernizasyonunun 'ucuz olamayacağını' belirtti.

Scholz, müzakereleri yoğun, tutkuyla, güven içinde ve çözüm odaklı yürüttüklerini vurgulayarak, "Ülkeyi daha iyi hale getirme iradesiyle birleştik." dedi. Scholz, hangi bakanlığa hangi ismin getirileceğini protokolün parti kurumları tarafından kabul edildikten sonra açıklayacağı bilgisini paylaştı.

Yeşillerin Eş Başkanı Habeck de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ve Polonya-Belarus sınırındaki göçmen krizine işaret ederek, "Hükümeti, bir kriz döneminde devralacağız. Dördüncü dalgayı kırmak ve korona krizini yönetilebilir kılmak için gereken her şeyi yapacağız." dedi.

DIŞ POLİTİKADA FRANSA VE ABD VURGUSU

Fransa ve ABD ortaklıklarının dış politikadaki eksenleri olacağını ifade eden Scholz, Almanya'nın görevinin Avrupa Birliği'nin daha iyi çalışması olduğunu söyledi.

Oy kullanma yaşının 16'ya düşürüleceği belirtilen koalisyon anlaşmasında, asgari ücretin saatlik 12 avroya yükseltileceği ifade ediliyor. Göçmenlerin beş yıl ikametten sonra vatandaşlık başvurusunda bulunmalarına izin verileceği açıklanırken, çifte vatandaşlığa da imkan sağlanacak.

Anlaşmadaki bir diğer konu ise düzenlenmiş esrar satışının yasallaştırılması. Koalisyon ayrıca yüksek kiralara çözüm amacıyla yılda 400 bin daire inşa edilmesi ve bu projenin finansmanının çeyreğinin devlet tarafından yapılacağını taahhüt ediyor.

Yeşillerin diğer Eş Başkanı Annalena Baerbock da Avrupa'nın çevresindeki krizlerin arttığını belirterek, bu nedenle "trafik lambası" koalisyonunun aktif bir dış politikayı izleyeceğini söyledi.

FDP SONUÇTAN MEMNUN

FDP Genel Başkanı Lindner de müzakerelerde çok yoğun tartışmaların yaşandığını aktardı.

SPD'nin ve Yeşillerin bu protokolü müzakere ettikleri için gurur duyabileceklerini aktaran Lindner, FDP'nin de sonuçtan memnun olduğunu kaydetti.

Olaf Scholz'un liderlik kişiliğine sahip olduğunu söyleyen Lindner, "Olaf Scholz, Almanya'nın güçlü bir şansölyesi olacak." değerlendirmesinde bulundu.

SPD Eş Genel Başkanı Norbert-Borjans da burada anlaşan partilerin birleşmek için değil koalisyon kurmak için bir araya geldiğini vurgulayarak, "Bu koalisyon protokolüyle ülkeye faydalı olacak bir şeyi başardık." dedi.

BAKANLIKLARIN PARTİLERE DAĞILIMI

Koalisyon protokolünde, SPD'ye Başbakanlığın yanı sıra İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İmar Bakanlığı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığının yanı sıra Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Eyaletlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı verildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YEŞİLLER'İN

Yeşiller de Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, Çevre, Tabiatı Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketici Koruma Bakanlığı, Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanlığı ve Gıda ve Tarım Bakanlığının yanı sıra Kültürden Sorumlu Devlet Bakanlığını üstelenecek.

FPD de Maliye Bakanlığı, Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Ulaştırma ve Dijitalleşme Bakanlığını aldı.

Başbakanlık Dairesi Başkanı da SPD'li bir isim olacak. Başbakan Yardımcılığı da Yeşillere verildi.

Medyada, Başbakan Olaf Scholz'un başbakanlığında kurulacak hükümette Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığını, partinin diğer Eş Başkanı Annalena Baerbock'un Dışişleri Bakanlığını üstleneceği, FDP Genel Başkanı Christian Lindner'in ise Maliye Bakanlığı görevine geleceği aktarıldı.

YENİ HÜKÜMETİN KURULMASI İÇİN YOL HARİTASI

Koalisyon protokolü; Yeşillerde üyelere, SPD ve FDP'de delegelerin onayına sunulacak.

SPD ve FDP'nin bunun için 4-5 Aralık'ta kurultaylar düzenlemesi planlanırken; Yeşillerdeki üyelere onay süreci yarın başlayacak.

Koalisyon protokolünün yanı sıra bakanlıklar için öngörülen isimlerin de üyelere sorulacağı sürecin 10 gün olması planlanıyor.

Partiler protokolü kabul ettikten sonra Olaf Scholz'un Federal Meclis tarafından seçilmesi gerekiyor.

Meclis'teki oylamanın 6 Aralık'ta başlayacak haftada gerçekleşmesi öngörülüyor.

Scholz, Mecliste başbakan seçildiği gün bakanlarla Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'den görev belgesini alacak. Daha sonra yeni kabinenin ilk oturumu yapılacak.

SPD, 26 Eylül'de yapılan genel seçimlerde yüzde 25,7 oyla birinci sırayı almıştı. Seçimlerin ardından SPD, Yeşiller ve FDP ile koalisyon görüşmelerine başlamıştı.

Editör: TE Bilisim