Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (IPNE) uydu verilerine göre bu yıl Amazon ormanlarında çıkan yangınların rekor düzeye ulaştığını ve 2018’in aynı dönemine göre yüzde 84 arttığını söyledi. Devlet başkanı ise “Bütçesini kıstığım STK’lar yakıyor” dedi.

Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ormansızlaşma verilerini açıklamasının ardından enstitünün başkanını görevden aldı ve “Her şey sivil toplum kuruluşlarının Amazonlara giderek yangın çıkarttığına işaret ediyor” dedi.

Herhangi bir delil olmadan bu ifadeleri kullanan Bolsonaro’ya bu iddiasını destekleyen delil olup olmadığı sorulduğunda ise ‘Yazılı bir planı olmadığını ve bu işin böyle yapılmadığını’ söyledi.

Brezilya’nın uzay araştırmaları merkezi IPNE yıl başından bu yana 72 bin 843 orman yangını tespit etti. Dünyanın en büyük yağmur ormanları Amazonlar, küresel ısınmanın hızını azaltan en önemli karbon kaynaklarından biri. Üç milyon bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Amazon ormanlarında bir milyon yerli insan yaşamını sürdürüyor.

Bolsonaro bu yangınların çiftçilerin toprağı temizlemek için bilinçli yaptığı ‘anız’ yangınları olduğunu iddia etmiş ve eleştirileri “Önce Kaptan Testere dediler, şimdi de Nero’yum, Amazon’u yakıyorum. Ama şu anda anız dönemi” diyerek reddetmişti.