Gazeteci Aynur Tattersall, 20 yıldır İngiltere’de yaşıyor. Bunca zaman böyle bir sıcak görmediğini söylüyor ve diyor ki: “Burada yazın da yağmur yağdığını düşünürsen İngilizler bu sıcağa hiç alışık değil, haliyle de tedbir almakta güçlük çekiyorlar. Sokaklar nispeten boş, dışarı çıkanlar ise ellerinde soğutuculu, küçük vantilatörle geziyor. Belediyeler sürekli, ‘Evden çıkmayın’ çağrısı yapıyor, özellikle 60-65 yaş üstü için. Ülke genelinde 200’e yakın okul kapandı, hastaneler acil olmayan operasyonları ertelediğini duyurdu. Luton Havalimanı’nda bir pist aşırı sıcak nedeniyle eridi. Metro ağı 1860’lı yıllarda yapıldığı için eski, havalandırma yok, haliyle de sıcak. Tren rayları sıcaktan büküldüğü için de bazı seferler yapılamıyor. İlk fırsatta tatile çıkmayı özlemle bekliyoruz.” Bir hatırlatma; İngiltere’de daha önce en yüksek sıcaklık 2019’da Cambridge’de 38.7 derece olarak kaydedildi.

PORTEKİZ TURUNCU ALARM VERDİ

LİZBON’DA yaşayan ve caz üzerine makaleler yazan gazeteci-radyo programı yapımcısı Eray Aytimur, Portekiz’de bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklığın 2003’te 47.4 santigrat olduğunu, geçen hafta ise Pinhao’da 48 derece ile bu rekorun kırıldığını söylüyor. Diyor ki: “Buna rağmen kırmızı alarm verilmedi, hâlâ ‘turuncu’ alarmdayız. Sıcaklıkların 3-4 hafta daha sürmesi bekleniyor. Portekiz’in yaşlı nüfusu yüksek, sıcaklığa bağlı can kayıpları bin 100’ü aştı. Buna rağmen sadece ‘Bol su için, sıcaktan korunun, hafif yemekler yiyin’ gibi açıklamalar yapıyor yetkililer ama bunlar dışında alınmış bir önlem yok. Ayrıca 250’ye yakın bölgede orman yangını çıktı. Tabii bunda sıcağın da etkisi var ama Türkiye’de de olduğu gibi, ormanların nasıl kullanılacağının bilinmemesi ya da çıkar amaçlı çıkarılan yangınların da olduğu türünde iddialar var. Portekiz Deniz ve Atmosfer Enstitüsü (IPMA) verilerine göre, ülkede sıcaklık “yangın riski yüksek” seviyede seyretmeye de devam ediyor. Endişeliyiz haliyle.”

ALMANYA ADANA İLE YARIŞIYOR

Gazeteci Erhan Merttürk, İzmirli olmanın da verdiği bir alışkanlıkla “Beni etkilemedi ama Almanlar en fazla 30 dereceye alışkın oldukları için panikledi. Gerçi bu bir rekor değil, rekor 2019’da 41.2 ile Duisburg’da kaydedilmişti ama sıcakların bu kadar uzun sürmesi bir sorun. Çoğu kişi havuz ya da göl kenarlarında aldı soluğu ama sıcakların da etkisi ile sanıyorum özellikle Berlin’deki havuzlarda Türk ve Arapların da karıştığı çok sayıda kavga çıktı. Alman basını kavgaları manşetlerine taşıdı. Bir de burada hava nadiren 30 derece olduğu için klimaya ihtiyaç olmuyor, işyeri ya da evinde kliması olan çok az. Dolayısı ile vantilatör satışları patladı. Günlük hayatta ise büyük bir aksama olmadı” diyor.

GÜNEŞE ATEŞ EDEN ALMANLAR

2015’te güneşe ateş edip gözaltına alınan iki Adanalıyı duymuşsunuzdur. Bir benzeri Almanya’dan geldi. Sosyal medya, ‘Yeter artık’ başlığı ile namlusunu güneşe çeviren Almanları konuşuyor. Merttürk, ‘E, normal. İnsanlar sıcaktan ne yapacağını şaşırdı. Mizahın gücü desene’ diyor.