Boris Johnson’ın istifa kararı almasının ardından İngiltere’de iktidarda bulunan Muhafazakar Parti’nin başına geçecek ve başbakanlık koltuğuna oturacak kişiyi belirlemek için aylardır devam eden süreç bugün sona eriyor.

Partili milletvekillerinin seçtiği adaylar Dışişleri Bakanı Liz Truss (47) ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak (42) arasından kimin yeni başbakan olacağı bugün açıklanacak.

TARİHTE BİR İLK

Yaklaşık 200 bin parti üyesi tarafından internet ve postayla verilen oylarla seçilecek yeni parti lideri ve başbakan yarın Boris Johnson’ın Kraliçe II. Elizabeth’e istifasını resmen sunmasının ardından başbakanlık konutu olan Downing Street’teki 10 Numara’ya taşınacak. Sağlık sorunları bulunan Kraliçe, yeni başbakanı Buckingham Sarayı yerine İskoçya’da ağırlayacak ve bu tarihte bir ilk olacak.

FAVORİ TRUSS

Anketlere göre parti içindeki yarış rüzgarı Liz Truss’ın lehine esiyor. Eğer yarışı Rishi Sunak kazanırsa ülkenin ilk Hindistan asıllı başbakanı olacak. Sunak yoksullukla mücadele sözü verirken, Truss enerji sorununu çözmeyi vadediyor.