Aldığı ilginç kararlar ve getirdiği eşi benzeri görülmeyen yasaklarla bir şekilde gündem olan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bir kez daha manşetlerde. Kim'in yeni getirdiği yasak, Kuzey Korelilere yöneticiler tarafından dikte ettirilen ilk tuhaf yasak değil.

2014'te, Kim lider olduktan üç yıl sonra, erkek öğrencilere saçları Yüce Lider'in tarzına uyacak şekilde kesme talimatı verildi. O zamanlar Kim'in saçlarının arkaları kısaydı ve tepede yanları ayrıydı.Ardından, 2017'de, Kuzey Korelilerin saçlarını Kim'e benzemek için kestirmelerinin yasaklandığı ve yalnızca 15 onaylanmış stil arasından seçim yapmalarına izin verildiği bildirildi.

DERİ MONT GİYMEYİ YASAKLADI 

Kuzey Kore'de bu sefer de, diktatör lider Kim Jong-un'un favorisi haline geldikten sonra insanların deri mont giymesi yasaklandı. İlk olarak 2019'da Kim tarafından giyilen ceket, ülkenin liderine bağlılıklarını göstermek isteyen ve gerçek deriye parası yeten Kuzey Kore seçkinleri arasında popüler oldu.

Ancak son zamanlarda taklitler çoğaldı ve Kim'in görünüşünü ucuzlatacağı ve otoritesini baltalayacağı korkusuyla, bunları satan dükkanları kapatmak ve insanların giymesini engellemek için 'moda polisi' görevlendirildi.

Radio Free Asia'ya konuşan bir kaynak, Kim'e atıfta bulunarak, "Polis, En Yüksek Onur'a benzemek için tasarlanmış giysiler giymenin, En Yüksek Onur'un otoritesine meydan okuma olduğunu söylüyor" dedi ve şunu ekledi: "Halka deri mont giymemeleri talimatı verdiler çünkü onları kimin giyeceğine karar vermek, partinin talimatının bir parçası."

GÜNEY KORE: GELENEKTEN KOPMAK İSTİYOR 

Radio Free Asia, son aylarda ithal edilen düzinelerce metre malzemeyi gösteren bir ithalat belgesi gördüğünü iddia etti. Kim, ilk olarak Aralık 2019'da, Donald Trump ile Kuzey Kore'nin nükleer stoğu konusunda müzakere ettiği sıralarda deri bir paltoyla göründü.

Güney Kore medyası bu yeni giyim tarzının altını çizdi ve bu yaklaşımın, Kim'in gelenekten koparak kendi kimliğini oluşturma arzusunun göstergesi olduğunu öne sürdü.O zamana kadar Kim, Mao tarzı ceketler ve boynuz çerçeveli gözlükler giyerek, Kuzey Kore'nin kurucusu olan babası ve büyükbabasının ardından büyük ölçüde kendini şekillendirmişti.Deri ceket o zamandan beri birkaç kez ortaya çıktı ve hatta kız kardeşi Kim Yo-Jong ve diğer kıdemli kadın politikacılar tarafından da benimsendi. En son Kim, dağlık Samjiyon şehri yakınlarında yeni inşa edilmiş bir turizm kasabasını ziyaret ederken deri montunu giyerken görüldü.

BU KADARINA KİMSE CESARET EDEMEMİŞTİ 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, son gelen haberlere göre ülke tarihinde artık kendisinden başka hiç kimsenin hatırlanmaması veya anılmaması için kolları sıvadı. Babasının ve büyükbabasının başkent Pyongyang'daki portreleri, Kim Jong-un'un iktidar konumunda rakipsiz olduğunu göstermek için kaldırıldı.

37 yaşındaki liderin büyükbabası Kim Il-sung, ülkeyi 1948'de kurdu ve 20'nci yüzyılın en uzun süre görev yapan üçüncü siyasi lideri oldu. Ancak Güney Kore casus ajansına göre Kim, imajının ve itibarının kurucu lideri ve daha sonra onu takip eden babası Kim Jong-il'inkini geçebileceğini umuyor.Uzmanlara göre, kendini yücelten bir ideolojiyi zorlamak, Kuzey Kore'de daha önce görülmemiş büyük bir adım. Seul'deki Kookmin Üniversitesi'nden Fyodor Tertitskiy, NK News'e şunları söyledi: "Mesaj bundan daha net olamaz.

KENDİ KENDİSİNİN OTOKRATI 

"Kim Jong-un, babasının ve büyükbabasının oluşturduğu sistemin belirli yönlerinden hoşlanmıyor - özellikle halefin meşruiyetini, seleflerine olan saygısına bağlayan sistemden. Mevcut lider kendi kendisinin otokratı olmak istiyor."

Kuzey Kore medyası henüz 'Kimjongunizm' terimini kullanmadı ancak Ulusal İstihbarat Servisi geçen hafta Seul'deki milletvekillerine kapalı kapılar ardında terimin kullanıldığını bildirdi.The Times'a göre, 'Kimjongunizm' söylentileri, Kim'in hükümdarlığa terfi etmesinden bu yana geçen neredeyse 10 yıl boyunca kendi yönetimine olan güvenini yansıtıyor.

ZEVKTEN DÖRT KÖŞE OLDU 

Kore Merkez Haber Ajansı'tarafından çekilen fotoğraflar, Kuzey Kore özel kuvvetlerinin 11 Ekim 2021'de Pyongyang'da düzenlenen 2021 Meşru Müdafaa Sergisi'nde dövüş sanatlarını sergilediğini gösteriyor.Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da düzenlenen 2021 Meşru Müdafaa Sergisi'nde, aralarında kıtalararası balistik füzelerin de bulunduğu ürkütücü Kuzey Kore silahları dünyaya gösterildi. Kuzey Kore'nin ürettiği en büyük füzeyi arkasına alarak konuşma yapan Kim Jong-un, ABD'nin yürüttüğü düşmanca politikayla yüzleşmek için silah geliştirmeye devam edeceklerini duyurdu.ABD'nin tehditlerine karşı 'yenilmez bir askeri güç' kuracağını vurgulayan Kuzey Kore lideri, "Hiç kimseyle savaşı konuşmuyoruz, aksine savaşa engel olmayı ve ulusal egemenliğin korunması için savaştan caydırmayı konuşuyoruz" dedi.

NEFES KESEN GÖSTERİ 

Kim'in tribünden izlediği ve keyfinin yerine olduğunun fark edildiği gösteride, Kuzey Kore'li savaşçılar tuğla kırmaktan zincirlerle boğazlarından birbirlerini çekmeye kadar, nefes kesici hareketler yaptı.

Kuzey Kore devlet medyası, askerlerin savaştaki hünerlerini ve çeşitli nesneleri çıplak elleriyle parçalama yeteneklerini kırmanın yanı sıra, askerlerin vücutlarına balyozla dövülmüş beton levhalarla cam kırıkları ve demir çivi yataklarında yattıkları görüldü.

GÜNEY'İ 'İKİYÜZLÜLÜKLE' ELEŞTİRDİ 

Kim, Güney Kore'yi, kendileri askeri yeteneklerine büyük miktarda harcama yaparken, Kuzey Kore'yi silah geliştirmesini eleştirdiği için ikiyüzlülükle suçladı ancak Kuzey ve Güney arasında savaş istemediğini vurguladı."Bir kez daha söylüyorum ki, askeri güçlerimizin savaşması gereken ülke Güney Kore değil" diyen Kuzey Kore lideri şunları söyledi: "Elbette, Güney Kore yüzünden savunma kabiliyetimizi güçlendirmiyoruz. Birbirlerine karşı güç kullanan yurttaşların korkunç tarihini tekrarlamamalıyız.”Kim'in konuşması, Kuzey Kore'nin son haftalarda hipersonik bir savaş başlığı olduğunu söylediği uzun menzilli bir seyir füzesini, trenden ateşledikleri bir testten sonra geldi. Pyongyang, Kim'in yönetiminde hızlı ilerleme kaydeden yasaklı nükleer silahları ve balistik füze programları nedeniyle çok sayıda uluslararası yaptırım altında.Rejim gazetesi Rodong Simung'da yayınlanan fotoğraflarda, Kim'in önünde poz verdiği Hwasong-16 füzesi dikkat çekti. Kuzey Kore'nin en büyük füzesi ilk kez Ekim 2020'de gösterildi ancak henüz test edilmedi.2021 Meşru Müdafaa Sergisi'nde çekilip resmi haber ajansı KCNA tarafından servis edilen karelerde ayrıca, Kim komutanlarıyla birlikte bir masanın etrafına oturmuş sigara içerken görülüyordu.

Savaş uçaklarının gösteri uçuşunu da komutanlarıyla birlikte izleyen Kuzey Kore lideri, silah geliştirme programının meşru-müdafaa için olduğunu ve savaş başlatma amacı gütmediğini savundu.