Dünyanın gözü kulağı Ukrayna'nın Lviv kentinhdeydi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Lviv'de görüştü. Üçlü zirve manşetlere taşınırken Erdoğan'dan 'en muhtemel barışçı' diye bahsedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Ukrayna’nın Lviv kentinde bulunan tarihi Potocki Sarayı'nda gerçekleştirdiği üçlü zirve, dünyanın en sıcak gündemi oldu. Yaklaşık 40 dakika süren ve basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme sonrasi Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres ile ortak basın toplantısı düzenleyerek önemli açıklamalarda bulundu.

HER LAFI MANŞET

"Savaşın en nihayetinde müzakere masasında sonuçlanacağına olan inancımı muhafaza ediyorum. Esasen Sayın Zelenskiy ve Guterres de bu hususta aynı fikirdeler. Tüm mesele, müzakere masasına giden en kısa ve adil yolu tespit etmektir" ifadelerini kullanan Erdoğan'ın her bir sözü, uluslararası medyada manşetlere taşındı.

İngiliz gazeesi Independent ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna'ya barış için görüşmelere başlamaları yönünde yaptığı çağrıyı manşetine taşıdı. İngiltere merkezli bir diğer gazete Express ise, Türkiye ile Ukrayna arasında imza atılan anlaşmalara dikkati çekti.

'AVRUPA GÜVENLİĞİNİN ARA BULUCUSU'

Rus medyasında da üçlü zirve manşetlere taşındı. Rusya merkezli Komsomolskaya Pravda, "Erdoğan bu savaş süresince Avrupa güvenliğinin ana ara bulucusu haline geldi" yorumunu yaptı.

'ARA BULUCU OLABİLECEK TEK LİDER'

Moskovskiy Komsomolets gazetesi de Cumhurbaşkanı`nın Ukrayna ve Rusya arasında ara bulucu rolü oynayabilecek tek lider olduğunun altını çizdi.

Bir diğer Rus gazzetesi Moscow Times, "Rusya Harkov'u vururken, Zelenskiy Türk liderin ziyaretini övdü" ifadesini başlığına taşıdı. Haberde, Zelenskiy'nin "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna ziyareti, böylesine güçlü bir ülkeden güçlü bir destek mesajıdır" ifadelerine yer verildi.

Al Jazeera ayrıca iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara da dikkat çekti.

Al Jazeera muhabiri Resul Sardar, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki arabuluculuk çabalarının risk taşıdığını ve savaş devam ederse bir taraf seçmek zorunda kalacağından korktuğunu söylüyor.

Newsweek, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO ve Avrupa Birliği'ni Rusya'ya karşı sert bir şekilde karşı karşıya getiren savaşta, en muhtemel barışçı olarak Ukrayna'ya gitti" ifadelerini kullandı. Haberde, Erdoğan'ın bu ayın başında Soçi'yi ziyaret ettiği ve Putin'le de görüştüğü hatırlatıldı. Newsweek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabulu rolünün altını çizdiği haberde şu ifadelere yer verdi:

"Hem Ukrayna hem de Rusya'nın ihtiyaç duyduğu Erdoğan, şu an için savaşın sona ermesi pek mümkün görünmese de, olası bir ateşkeste kilit bir rol oynayabilir."

Belarus merkezli Nexta televizyonu ise, "Erdoğan Ukrayna'nın yanında" diyerek görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısından alıntılar yaptı.