Dünyanın en ilginç evlilik teklifi burada

Dünyanın farklı coğrafyalarında, binlerce yıldır uygulanan pek çok gelenek bulunuyor. Kimileri bizim geleneklerimize yakın kimileri ise oldukça uzak gelebilir. Gelenekler binlerce yıldır, o coğrafyada uygulanan ve halk tarafından benimsenen bölgesel kültürlerdir. Japonya da binlerce yıllık kültürüyle, dünyanın en ilgi çekici ülkelerinin başında gelmektedir. İşte Japonya’da uygulanan birbirinden ilginç alışkanlıklar.

Japonya’nın oldukça temiz bir ülke olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Öyle ki, drenaj kanallarında yaşayan koi balıkları, temizlik seviyesinin oldukça yukarıda olduğunu gösteriyor.

Koi balıkları ülke içinde oldukça büyük bir önem taşıyor. Koi, ülkede saygın ve sembolik bir balık olarak biliniyor. iyi şans, refah ve azim sembolü olan bu balıkların suyunun da ayrıca temiz olması gerekiyor.

Balıklardan bağımsız olarak zaten temiz olan ülke, koi balıklarına duydukları saygıyla sularını da temiz tutmaya özen gösteriyor.

Çoğu kişi için evlilik teklifi, evlilik kadar heyecan verici bir seremoni. Belki romantik bir akşam yemeği, belki sürpriz bir arkadaş topluluğu…

Her nerede ve nasıl olursa o olsun, alışılagelmiş sorunun gelmesini beklemek heyecan verici. ‘Benimle evlenir misin?’

Peki, bu soruyu bir de şöyle soralım, partneriniz elinde bir yüzük ve önünüzde diz çökerek size şu soruyu soruyor. ’İç çamaşırlarımı yıkar mısın?‘

Kulağa bir hayli ilginç gelen bu soru aslında Japon kültürü için oldukça normal. Bu aslında bir evlilik teklifi.

Bu, bir erkeğin, bir kadına en özel eşyalarını yıkatacak kadar yakın olması ve güvendiği anlamına geliyor.

Bir başka evlilik teklifi sorusu ise ‘Bana miso çorbası yapar mısın?’ Japonların günlük yemeklerinin en önemli çorbası olan miso çorbası bu kültürde her gün içilir.

Her gün içilen bu çorbayı yapacak kadar güvenilen birinin olması aynı zamanda onunla bir ömür geçirebileceğinin de işareti olarak görülüyor.

Japonlar, evlilik teklifini de dolaylı yoldan yapmayı seven bir kültür. Öyle ki çoğu şeyi direkt söylemekte zorlanan bu topluluk bunu evliliklerine de yansıtmış.

Bizler, yazın daha az kıyafet tercih ederken, özellikle Japon kadınlar ciltlerini, güneş ışınlarından korumak adına, daha fazla koruyucu kıyafet tercih ediyorlar.

Güneş gözlüğü yalnızca çok ünlü insanların kullandığı bir aksesuar. Japon kadınlar, gözlerini korumak için genellikle şemsiye tercih ediyorlar.

Japon mitolojisinde, birbirlerinin ruh eşi olan ve bir gün evlenecek olan insanların görünmez kırmızı bir iple serçe parmaklarından bağlı olduklarına inanılır.

İnanışa göre bu ip, gerilebilir, esneyebilir ya da kör düğüm olabilir ama asla kopmazmış. Bu inanış aslında tüm Uzak Doğu’yu da kapsamaktadır.

Çin inanışında bu görünmez kırmızı ip ayak bileğinizdeyken, Japon inanışında ise serçe parmağınızdadır.

Diğer ülkelerde bir avukat olduğunuzu göstermek için karşınızdaki kişiye kartvizitinizi verebilirsiniz. Fakat Japonya’da avukatlar yakalarına altın bir rozet takarak bunu gösterirler.

Eğer altın rozet alacak durumda değilseniz, gümüş rozetin altın gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Ancak, rozet zamanla eskiyip altındaki gümüş rozet görünürse bu karşı tarafta iyi bir izlenim bırakmayacaktır.

Japon kültüründe temiz olmak, etrafını ve evini temizlemek oldukça yaygın bir alışkanlık.

Öyle ki Japonya sokaklarında çöp kutusu görmeniz oldukça zor. Bazı mağazaların dışına konulan çöp kutuları olabiliyor, fakat onları da yalnızca mağaza çalışanları kullanabiliyor.

Japonlar çöplerini saatlerce hatta günlerce çantalarında ya da ceplerinde taşıyabilirler. Dışarıda yemek yiyip bir şeyler içmek dahi bu ülkede hoş karşılanmıyor.

Öğrenciler de kendi okullarını kendileri temizliyorlar. İlkokuldan liseye kadar tüm öğrenciler okullarını ve etrafını temizlemekle sorumlu.

Sokaklarda da çöpleri toplayan işçiler göremezsiniz. Herkes kendi mahallesinden sorumlu tutuluyor. Sokaklarda da zaten çöp olmuyor, çünkü herkes çöpünü kendi evine kadar yanında taşıyor.

Bu kültürde çiğ yumurta yemek oldukça yaygın. Çiğ yumurta ve hafif pişmiş yumurtalar, pirinç, et, çorba veya erişte yanında kullanılabiliyor.

En kolay yemeklerden biri, çiğ yumurta, pirinç, soya sosu ve deniz yosunu karışımıdır. Bu aslında bir bekar yemeği olarak biliniyor.

Kimono japon kültürünün önemli bir parçası. Şekillerine göre de bu kimonoyu giyen kişinin yaşı ya da evlilik durumu anlaşılabiliyor.

Uzun kollu kimono, yalnızca evli olmayan genç kadınlar tarafından giyilir. Bu uzun kollu kimonolar genellikle, kızlarının 20 yaşına girdikleri yıl yapılan kutlamalarda ebeveynler tarafından kiralanır ya da satın alınır.

Japon kadınları, makyajlarında koyu renk tonlar yerine daha yumuşak ve açık renkli rujları tercih ederler.

Ayrıca allık kullanmak makyajlarının olmazsa olmazları arasında gösterilir. Böylelikle daha taze, daha canlı bir cilde sahip olduklarını düşünüyorlar.

Duş almak günlük yaşamın bir parçası olsa da, Japonlar duş almanın sadece dışarıdan gelen kiri temizlemekle kalmadığına aynı zamanda ruhsal olarak temizlendiklerine ve yorgunluklarını da attıklarına inanıyorlar.

Japonlar hayatlarının farklı dönemlerinde kilise ve tapınakları ziyaret ederler. Örneğin, 3,5 ve 7 yaşlarındaki çocuklara yönelik bir festivali kutlamak için tapınaklara giderken, düğünleri için de kiliseleri ziyaret ederler.

Bazen sadece düğün töreni yapmak amacıyla inşa edilmiş sahte kiliseler de bulunur. Japonlar, cenaze törenlerini de genellikle tapınaklarda yaparlar

Japonya’da arkadaş gruplarında burcunuz değil kan grubunuz soruluyor. Bizler kan grubumuzu sadece tıbbı amaçla birine söylüyor olabiliriz ama burada işler biraz daha değişik.

Arkadaşlarınız kan grubunuza göre sizin kişiliğinizi yorumlayabiliyor. Örneğin Japon nüfusunun çoğunu temsil eden A grubu, iyi organize olan ve utangaç kişilerdir.

Kan grubu ‘ 0‘ olanlar, iyimser ve hırslı. Nadir kan grubu AB ilginç kişilikli. Kan grubu B ise bencil olarak yorumlanıyor ve B grubu kişiler bu ülkede çok arkadaş canlısı olarak görülmüyor.

Lüks Japon restoranlarında yemekten önce gelen sıcak ıslak havluyu, yemek sonrası ellerinizi ve ağzınıza temizlemek için sakın kullanmayın.

Bu havlu yemek öncesi ellerinizi temizlemek için kullanılır. Yüzünüzü veya boynunuzu bu havluyla silmek, terbiyesizlik olarak kabul edilir. Daha uygun fiyatlı olan restoranlarda da havlu yerine plastik bir bez getirilir.

Japonya’da evet ve hayır anlamına gelen bir kelime kullanılır. Peki karşınızdaki kişinin evet mi hayır mı dediğini nasıl anlayabilirsiniz?

Burada yapmanız gereken, kelimenin söylenirken ki tonlamasına ve karşınızdaki kişinin mimiklerine bakmak.