Güney Kore'nin başkenti Seul'de Cadılar Bayramı (Halloween) kutlamaları sırasında dar bir sokakta yaşanan izdihamda en az 153 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

Ulusal İtfaiye Teşkilatı yetkilileri 150 civarında kişinin yaralandığını, bunlardan 50'sinin kalp tedavisi gördüğünü belirtti.

Ayrıca itfaiye yetkilileri, yaralılardan bazılarının durumunun ağır olması nedeniyle can kayıplarının artabileceğini dile getirdi.

AP Photo

Cadılar Bayramı kutlamalarında yaşanan bu olay, Güney Kore'nin yakın tarihinde meydana gelen en ölümcül kazalardan biri olarak ülke tarihine geçti.

Olay gecesi Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo ile İçişleri Bakanı izdihamın yaşandığı sokağa gelerek yetkililerden bilgi aldı.

İçişleri Bakanlığı ve itfaiye yetkilileri ilk yaptıkları açıklamada, 100 civarında kişinin yaralı olduğunu duyurmuştu.

Ulusal İtfaiye Teşkilatı, sağlık yetkililerinin acil durumdaki kişi sayısını tam olarak belirlemeye çalıştığını aktardı.

Güney Kore'nin Ulusal İtfaiye Teşkilatı yetkililerinden Choi Cheon-sik, kutlamada arka tarafta olanların dar bir sokakta kalabalığı itmeleri sonucu izdiham yaşandığını düşündüklerini belirtti.

Yetkililer, büyük bir kalabalığın Seul'deki önemli parti noktalarından Itaewon’daki Hamilton Hotel yakınlarındaki dar bir sokakta yürüdüğü sırada çok sayıda kişinin kalabalığın arasında ezilerek öldüğünü kaydetti. 
Olayın ardından Güney Kore Devlet Başkanı Yon Suk-Yeol, üst düzey yetkililerle acil bir toplantı düzenledi ve bölgeye acil sağlık ekiplerinin gönderilmesi talimatını verdi. Seul'deki mevcut tüm personeli dahil olmak üzere ülke genelinde 400'den fazla acil durum sağlık çalışanı ve 140 araç, yaralıları tedavi etmek üzere bölgeye sevk edildi. 
 

Türkiye'nin Seul Büyükelçiliği: İzdihamda ölen veya yaralanan Türk vatandaşı yok

Türkiye'nin Seul Büyükelçiliği, Güney Kore'nin başkenti Seul'de dün gece Cadılar Bayramı kutlamasında çıkan izdihamda ölen veya yaralanan Türk vatandaşının bulunmadığını bildirdi.

Büyükelçiliğin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, dün gece Seul'ün eğlence merkezi olarak bilinen Itaewon semtinde Cadılar Bayramı kutlamaları için toplanan kalabalık içinde çıkan izdihamdan etkilenmiş olabilecek Türk vatandaşlarının durumu hakkında bilgi alınması amacıyla Büyükelçilikçe süratle yetkili makamlar ve hastanelerle temasa geçildiği ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu aşamada ölen ve yaralananlar arasında vatandaşımız olmadığı bilgisi mevcuttur. Bununla birlikte, bu elim olay sonrasında, Kore'de bulunan yakınlarına ulaşamayan vatandaşlarımızın, +82 10 3780 1266 numaralı telefon hattı ya da [email protected] e-posta adresi üzerinden Büyükelçiliğimizle acilen temasa geçmeleri önemle rica olunur."