İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dünya liderlerine gezegeni korumaya yönelik sağlam adımlar atmaları konusunda bir son çağrıda bulundu ve İngiltere’nin ay sonunda ev sahipliğini yapacağı küresel iklim görüşmelerinin “çok çetin” geçeceğini kaydetti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Pazartesi günü Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait’e yaptığı değerlendirmede, COP26 olarak adlandırılan görüşmelerde katılımcıların, sanayileşme öncesi dönemden bu yana küresel ısınmanın 1,5 santigrat dereceye çıkmasının kontrol altına alınması konusunu “canlı tutması” gerektiğini söyledi. İngiltere Başbakanı, ülkelere emisyonları azaltma yönündeki taahhütlerini sıkılaştırmaları çağrısında bulundu.

Görüşmelere ilişkin hedeflerinin ne olduğuna ilişkin bir soruya karşılık Johnson, “COP daima çok çetin geçmiştir” şeklinde konuştu ve “Katılımcılardan bazı gerçek adımlar görmemiz gerekecek” diyerek, ülkelerden “zahmetli taahhütlerde” bulunmalarını istedi.

Johnson, ülkesinin Brexit sonrası yeni rolünü biçimlendirmeye çalışması ile birlikte, 31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenecek bu zirveyi İngiltere'nin iklim değişikliği konusundaki liderliğinin bir vitrini olarak kullanmayı amaçlıyor. Ancak süregelen Koronavirüs  pandemisi ve güçlü bir şekilde artan enerji fiyatları, görüşmelerin başarısı önünde bir risk oluşturabilir.

İngiltere Glasgow’da yaklaşık 120 dünya liderini ağırlamayı beklerken, bazı önemli liderler bu görüşmelere katılmayabilir. Dünyanın en büyük sera gazı yayıcısı Çin'in Devlet Başkanı Şi Jinping ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun zirveye katılması beklenmiyor. Öte yandan dünyanın üçüncü en büyük yayıcı ülkesi olan ve aracı anlaşmalarına yönelik çabaları reddeden Hindistan'ın Başbakanı Narendra Modi henüz katılımını teyit etmedi.