Savaşın gidişatını ilk kez aktif şekilde belirlemeye başlayan Ukrayna ordusu, hareket halindeki bir aracı füzeyle havaya uçurdu. Ruslar ilk kez bir kadın subay kaybetti, 'bayan ölüm' lakaplı Korsa'nın yok edilişi Kremlin'de şok etkisi yarattı.

Çin'in ateşlediği füzelerle dünyanın gözü bir anda Tayvan'a çevrilirken, Washington Post asıl savaşın yaşandığı Ukrayna'da İran'ın devreye girdiğini bildiriyor.

Rus ordusu işgale giriştiği Ukrayan'da haftalardır kıpırdayamıyor. Rusya sınırındaki Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'da patlama sesleri duyuldu. Yerel yetkililer, Rus işgalcilerin şehir merkezine top mermileri ateşlediğini belirtiyor.

Shevchenkovsky ve Sanayi bölgelerine isabet eden bombalar üç kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Harkov bölgesi askeri yöneticisi Oleg Sinegubov, şehir sakinlerinden sığınaklarda kalmasını istiyor.


Avrupa'nın en büyük nükleer santraline ev sahipliği yapan bir diğer Ukrayna şehri Zaporijya ise, Rusya'nın füze saldırılarına hedef oldu. Çok sayıda Rus füzesinin şehir merkezi yakınlarına düştüğü kaydediliyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), Mart ayında Rus kontrolüne geçen Zaporijya nükleer santralinin 'tamamen kontrolden çıktığını' söylüyor.

İŞGAL YÖNETİCİSİ HASTANELİK OLDU

Ukrayna ordusunun geri almak için hazırlık yaptığı güney şehri Herson'da, Rus işgalcilerin atadığı yönetici Volodymyr Saldo hastaneye kaldırıldı. Saldo'nun yerine Sergei Eliseev geçerken, işgal yöneticisinin hastaneye neden yattığı gizemini koruyor.

Ukrayna birlikleri Herson'la Kırım arasındaki bağlantıyı kesmek için Dinyeper Nehri üstündeki köprüleri vuruyor. Amerikan HIMARS füzelerinin de kullanıldığı saldırılar, Rus işgalcileri farklı yöntemler kullanmaya zorluyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Rus askerlerinin bir yüzen köprüyle sivil araçları taşıdığı fotoğrafı yayınladı. Fotoğrafın çekildiği nokta, Ukraynalıların vurduğu Antonivskiy köprüsünün hemen yanı.

Herson yakınlarındaki Nova Kakhovka'dan bu sabah paylaşılan görüntülerde ise, Rus işgalcilere ait bir cephaneliğin havaya uçtuğu yer aldı.

DÖNÜM NOKTASI: ARTIK UKRAYNA BELİRLİYOR

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Ukrayna'nın işgalin başından bu yana ilk kez savaşın gidişatını aktif şekilde belirlemeye başladığını duyurdu.

Washington merkezli ISW'ye göre, Ukrayna stratejik inisiyatifi ele geçirdi ve Rus ordusunu cephe hatlarını değiştirmeye zorluyor. Birkaç hafta önce Donetsk'teki Slovyansk ve Seversk'i kuşatan Rus işgalciler, artık Ukrayna'nın doğusundaki birliklerini güneydeki Herson ve Zaporijya'ya sevk ediyor.

Dengelerin değişmesiyle birlikte, Ruslar şimdi Herson'da bir Ukrayna saldırısına hazırlanıyor. ISW ayrıca, Vladimir Putin'in 2014 yılında işgal ettiği Kırım'a çok sayıda savaş uçağı ve topçu birlikleri gönderdiğini belirtiyor.

İRAN DEVREYE GİRİYOR

Amerikan Washington Post gazetesi ise, on binlerce askeri ölen ya da yaralanan Rusya'nın Suriye'deki müttefiki İran'ın uydusunu ilk kez Ukrayna'da kullanmaya hazırlandığını yazdı.

Baykonur Üssü'nden 9 Ağustos'ta uzaya gönderilecek İran uydusu Hayyam, Batılı istihbarat örgütlerine göre Ukrayna'da karşı operasyonlar için kullanılacak. Çok yüksek çözünürlüklü bir kameraya sahip olan Hayyam uydusu, belirli bir hedefe odaklanabiliyor.

'BAYAN ÖLÜM' ARTIK YOK

Putin'in işgal emri verdiği 24 Şubat'tan beri onlarca Rus albay ve generalini öldüren Ukraynalılar, ilk kez bir kadın komutanı ortadan kaldırdı. Ukraynalıları öldürmekten aldığı zevkle övünen ve özellikle sivilleri hedef almasıyla bilinen Albay Olga Kachura, ateşlenen füzeyle vuruldu.

Korsa adıyla bilinen 52 yaşındaki kadın komutan, aracıyla Horlivka'da seyahat ederken, gökyüzünden kendisine doğru bir füzenin geldiğinden habersizdi.

Aracı havaya uçurulan Korsa'nın ölümü hem Kremlin hem de Putin'in kuklası kağıt üstündeki Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde şok etkisi yarattı.

Rus medyası, Olga Kachura'ya ölümünün ardından 'Rusya'nın Kahramanı' ve 'Donetsk Halk Cumhuriyeti Kahramanı' unvanlarının verildiğini duyurdu.

Russia Today'in genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, "Efsanevi Korsa Horlivka'da öldü. Şef (Putin) Korsa'ya Rusya'nın Kahramanı unvanını verdi" mesajını paylaştı.

'Bayan ölüm' lakabıyla da tanınan Kachura, Moskova'nın desteklediği Rus yanlısı ayrılıkçıların isyanından önce, 2014 yılında Horlivka polis merkezinde görevliydi. Kariyerli bir polis olan Kachura, daha sonra Donetsk'teki bazı bölgeler el değiştirince karşı tarafa geçti.

Putin'in işgalden iki gün önce resmen tanıdığı kağıt üstündeki Donetsk Halk Cumhuriyeti, Olga Kachura'ya albay rütbesini vermişti. Kadın asker, Kremlin'in medya kanallarında Ukraynalıları öldürmekten haz duyduğunu söylemişti.

İki çocuk annesi Olga Kachura, bugüne kadar Ukrayna'nın öldürdüğü 97'inci subay.

Son bir haftada Rus ordusu Ukrayna'da iki subay daha kaybetti. Paraşütçü Yarbay Ivan Pozdeev ile Yarbay Denis Sorokin'in öldürüldüğü doğrulandı. Sorokin'in savaşın başlarında hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Ukrayna'da öldürülen ilk Rus kadın asker ise, resmi kayıtlara göre Anastasia Savitskaya. Onbaşı rütbesindeki Anastasia Savitskaya'nın cesedi geçen ay ailesine teslim edilmişti.

Editör: TE Bilisim