Yetkililer, 14 yaşındaki kızın evliliği kabul etmesi ya da karşı tarafın düğün için harcadığı 56 bin Meksika pesosunun geri ödenmesi halinde serbest bırakılacaklarını söyledi.

Meksika'da zorla evlendirilmeye çalışılan kız çocuğu düğünden kaçınca geceyi nezarethanede geçirdi.

Adının Anayeli olduğu açıklanan 14 yaşındaki çocuk ve yanına kaçtığı arkadaşı Alfredo, 22 Kasım'da Guerrero eyaletine bağlı Joya Real köyünde yaşanan olaydan bir gün sonra serbest bırakıldı. İkili daha sonra aile meseleleriyle ilgilenen Ulusal Bütünleşik Aile Gelişimi Sistemi yetkililerinin gözetimine alındı.

Ülkede 18 yaşından küçüklerin evlendirilmesi iki sene önce yasaklandı. Ancak kırsal bölgelerde bu uygulama hâlâ devam ediyor.

Anayeli'nin annesi, 16 yaşındaki oğlan çocuğunun ailesiyle görücü usulü evlilik için 200 bin Meksika pesosuna (yaklaşık 130 bin TL) anlaştı. Ancak Anayeli, düğün günü evden kaçarak 15 yaşındaki arkadaşı Alfredo'nun yanına sığındı.

Anayeli ortadan kaybolunca, oğlan çocuğunun ailesi Toplum Polisi denen kolluk kuvvetlerine başvurdu. Meksika'da federal veya eyalet polislerinin etkisinin sınırlı olduğu kırsal bölgelerde güvenliği sağlamayı amaçlayan yardımcı güvenlik görevlileri Toplum Polisi adı altında görev yapıyor.

Polis ekipleri Anayeli ve Alfredo'yu bulunca nezarethaneye attı. Yetkililer, Anayeli'nin evliliğe boyun eğmesi ya da karşı tarafın düğün ve düğünden önce düzenlenen etkinlikler için harcadığı 56 bin Meksika pesosunun (yaklaşık 35 bin TL) geri ödenmesi halinde serbest bırakılacaklarını söyledi.

Sabah olunca Tlachinollan İnsan Hakları Merkezi'nden görevliler, başsavcılık ofisinden temsilciler ve eyalet polisi karakola gelip çocukları serbest bıraktı. İkili kendi güvenlikleri için koruma altına alındı.

Tlachinollan İnsan Hakları Merkezi Müdürü Abel Barrera şöyle konuştu:

Anayeli, ablasının evleneceğini düşünmüş. Reşit olmadığı için evlenenin kendisi olacağı aklına bile gelmemiş.

Barrera, karşı tarafın masraf yapmasının Anayeli'yi "ilgilendirmediğini" söyledi:

O sadece özgürlüğünü, hayatını ve güvenliğini korumak istedi.

Öte yandan Anayeli, Mikstek adlı yerli halkın bir üyesi. Barrera, kızın sadece Mikstekçe konuştuğunu ifade etti.
 

bira kolileri

Düğün için 40 koli bira hazırlandı (MilenioTV)


Talihsiz kızın serbest bırakılmasını sağlayan avuakt Neil Arias Vitinio, şu değerlendirmede bulundu:

Anayeli'nin davası çok karmaşıktı. Durum zordu çünkü kız tek bir dil biliyordu. Okuma yazması bile yoktu.

Vitinio, bölgede görücü usulü ya da zorla evliliklerin yaygın olduğunu söyledi. Pek çok kişinin Anayeli'nin ortadan kaybolmasına öfkelendiğini belirtti.

Guerrero'da 11 yaşındayken satılarak biriyle evlendirilen Angelica da iki ay önce evden kaçmıştı. Evlendirildiği kişinin babası, oğlunun ABD'ye gitmesinin ardından kıza tecavüz etmeye çalışınca Angelica evi terk etmişti. Toplum Polisi evden kaçtığı için kızı 10 gün gözaltında tutmuştu.