NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Dünya atmosferinin bir kısmını havaya uçuracak kadar büyük bir göktaşının gezegenimize çarpma olasılığının düşünülenden çok daha yüksek olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, göktaşının çarpma riskinin daha önce düşünülenden üç kat fazla olduğu konusunda uyardı. Atmosferin bir bölümünü havaya uçurma riski bulunan dört göktaşı belirleyen James Garvin, ekibiyle birlikte bir milyon yılda gezegene çarpan asteroidlerin çarptığı yerleri inceledi.

Her 600 ila 700 bin yılda bir büyük bir göktaşının veya kuyruklu yıldızın Dünya’ya çarptığı tahmin ediliyor. Garvin, yeni verilerin dünya için çok daha büyük bir risk taşıdığını açıkladı.

Yeni veriler ışığında, asteroidin çarpmasının, en büyük nükleer bombadan 10 kat daha güçlü bir patlamaya denk gelebileceği ve kitlesel bir yok oluşa neden olabileceği öngörülüyor.

BİLİM DÜNYASI İKNA OLMADI

NASA’nın iddiası tüm bilim dünyasını ikna edebilmiş değil. Colorado SouthWest Araştırma Enstitüsü’nden Bill Bottke, bulgulardan emin olmadığını belirterek, inanmadan önce daha fazla veriyi görmek istediğini söyledi.

Polonya Bilimler Akademisi’nde bir krater araştırmacısı olan Anna Losiak da NASA araştırmasında, bugüne kadar çarptığı düşünülen kraterlere dair tespitler konusunda ikna olmadığını belirtti.