Petrol fiyatları, Fed toplantısından "güvercin mesaj" çıkacağı beklentisi ile 4 ayın zirvesi yakınlarında kaldı.

Petrol fiyatları, Fed'in gösterge faizi daha uzun bir süre sıfır seviyesi yakında tutacağı spekülasyonunun finans piyasalarını desteklemesinin etkisi ile dört ayın en yüksek seviyesi civarında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günkü toplantıda tüm dünyada Koronavirüs vakalarının arttığı bir ortamda güvercin bir söylem kullanacağı beklentisi ile yüzde 0.8 yükselmesinin ardından varil başına 41.50 dolar civarında yatay seyretti. Dolar göstergesi Eylül 2018'den bu yana en düşük seviyesine indi ve bu durum ABD para birimi ile fiyatlanan petrole destek verdi.

Manşet fiyatların ötesine geçildiğinde, piyasanın daha da zayıfladığına ilişkin işaretler görülüyor. Küresel gösterge Brent petrolde en yakın zaman farkı Mayıs ayından bu yana contango durumunda. Yakın vadeli kontratların fiyatının uzun vadeli kontratlara göre daha ucuz olduğu bu piyasa yapısı, aşırı arza ilişkin endişeleri işaret eden aşağı yönlü bir sinyal.

Piyasadaki tedirginlik, OPEC + koalisyonunun, Koronavirüs pandemisinin, Çin'den İspanya ve Almanya'ya, bazı ülkelerde tekrar yayılma gösterdiği bir ortamda, gelecek aydan itibaren daha fazla petrol pompalamaya hazırlanmaları ile birlikte artıyor. Vortexa'nın verilerine göre, depolarda bekleyen petrolün miktarı bir yıl öncesine göre yüzde 244 artmış durumda ve bu durum halen kullanılmayı bekleyen fazla petrol miktarını işaret ediyor.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 12:25'te varil başına 41.52 dolara indi. Kontrat, 5 Mart'tan bu yana en yüksek kapanışı olan 21 Temmuz'daki 41.96 dolar seviyesi yakınında işlem görüyor.

Eylül vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra yüzde 0.1 tırmanarak varil başına 43.46 dolara çıktı.

Eylül vadeli Brent kontratı Ekim kontratına göre 51 sent daha ucuz. Bu fark bir hafta önce 23 sent seviyesindeydi. WTI için de en yakın zaman aralığı 21 sent contango durumunda, Bu fark bir hafta önce 13 sent seviyesindeydi.

Editör: TE Bilisim