İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Başkan Donald Trump’ın İran’la yeni bir nükleer anlaşma yapılması önerisini “Trump Anlaşması” diyerek reddetti. Ruhani ayrıca Trump’ı sürekli olarak verdiği sözleri tutmamakla eleştirdi.

Ruhani, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un, Trump’ın yeni anlaşma önerisine destek vermesini de eleştirdi ve “Londra’daki bu Başbakan nasıl düşünüyor bilmiyorum. 'Nükleer anlaşmayı bir kenara itelim, Trump planını yürürlüğe sokalım' diyor. Yanlış bir adım atarsanız bu sizin zararınıza olur. Doğru olan yolu seçin. Doğru olan yol, var olan nükleer anlaşmaya geri dönülmesidir” ifadelerini kullandı.

Tahran yönetimi, nükleer anlaşmayı sürdürmek istediğini ancak kendisine söz verilen ekonomik şartlar oluşturulmazsa bunu sürdürmesinin mümkün olmadığını söylüyor.

Ruhani bu noktada, anlaşmanın ihlali anlamına gelen adımlarını da geri alabileceklerini dile getirdi.

Ruhani, “Yaptığımız şeyler geri alınabilir. Yaptığımız uygulamalar Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nin (UAEA) denetiminde yapıldı” dedi.

Amerika Başkanı Donald Trump’ın, ABD’yi nükleer anlaşmadan çekmesi ve İran’a yeni yaptırımlar uygulamasının ardından İran ve batılı ülkeler, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayı sürdürme yönünde niyet göstermişlerdi.

Ancak Amerika’nın İranlı General Kasım Süleymani’yi düzenlediği bir hava operasyonuyl,a Irak’ın başkenti Bağdat’ta öldürmesinin ardından İran, nükleer anlaşmanın şartlarını yerine getirmeyeceğini ilan etmişti.

Editör: TE Bilisim