Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları Antalya’daki kritik zirvenin ardından ayrı salonlarda eş zamanlı olarak açıklama yapıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bugünkü görüşmemiz sonucunda şu anlaşıldı: Müzakerenin yerini alabilecek hiç bir şey yoktur. Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz," dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Antalya'daki üçlü zirvenin ardından açıklama yapıyor. Lavrov, "Bugünkü görüşmemiz sonucunda şu anlaşıldı: Müzakerenin yerini alabilecek hiç bir şey yoktur. Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz," dedi.

Lavrov'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Siviller bölgede kalkan olarak kullanılıyor. Rusya Savunma Bakanlığı bu konularla ilgili bilgilendirmelerde bulunuyor. İnsani koridor önerisi hala geçerli. Güzergahlar durumu kontrol edenler tarafından belirleniyor.

Son müzakerelerde Rus tarafı kendi planını ayrıntılı bir şekilde sundu. Ukrayna tarafı da buna en kısa sürede cevap vereceğini dururdu.

Ukrayna krizinin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Avrupa ülkelerinin görüşlerinin de dikkate alınarak adım atılmasını istiyoruz.

AVRUPA'NIN SİLAH SEVKİYATI TEHLİKELİ BİR ADIM

Kendisine yöneltilen "Savaşın maliyetini hesapladınız mı? Batı'dan Ukrayna'ya gelen silahlar için Ukrayna dışındaki yerlere de saldırı yapacak mısınız?" sorusuna ise Lavrov "Özel harekat nasıl devam ediyor; bu bizim savunma bakanlığımız sorumluluğunda. Başkomutan tarafından planın aynı şekilde uygulandığı söyleyebilirim. Avrupa ülkelerinin silah sevkiyatı tehlikeli bir adım. Binlerce roket verildi. Avrupalı meslektaşlarımıza soruyoruz, siz buradaki politikaya nasıl engel olacaksınız? Bu roketler uzun süre tehdit oluşturacaktır. Sivil havacılığa tehdit oluşturacak. Biz başka ülkeye saldırmayacağız, Ukrayna'ya da saldırmadık" cevabını verdi.

"SİLAH GÖNDERENLER EYLEMLERİNDEN SORUMLUDUR"

Halk Cumhuriyetlerine yönelik saldırılar uzun zaman önce planlanmıştı. Amerika, bazı patojenler üzerinden kimyasal silah hazırlığı yapıyorlardı. Bize Amerika'nın burada silah üretimiyle ilgili çalışma yaptığına dair bir bilgi yok dediler. Amerika bunu gizli bir şekilde gerçekleştirdi. Askeri ve biyolojik laboratuvarları kullanarak bunu çevremizde hayata geçirmeye çalışıyor.

Ukrayna'ya silah gönderenler bilmelidirler ki eylemlerinden sorumludurlar.

SİVİLLERE SALDIRI

Lavrov, Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarına dair ise "Aslında Rus silahlı kuvvetlerinin işlediği cinayet iddialarıyla ilgili pek çok iddia ortaya atıldı. Kamu oyunun ne tür manipülasyonlara maruz kaldığını görüyoruz," ifadelerini kullandı.

LAVROV'DAN NATO ÇIKIŞI: UKRAYNA TARAFSIZ OLMALI

Bizim güvenliğimizle ilgili konulara NATO nasıl karar verebilir. Biz amaçlarımızı çok açık bir şekilde belirledik. Ukrayna'nın silahlandırılmasını istemiyoruz. Ukrayna'da yeni Nazi lideri gibi bir hükümeti kurulmasını istemiyoruz.

Biz Ukrayna'nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. Hem Rusya'nın hem Ukrayna'nın güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Bizim halkımız bir takım güçlüklerle karşı karşıya kalabiliriz ama krizden sağlıklı bir şekilde çıkmayı umuyoruz.

Herkesin de bilinçli bir şekilde bu krizden çıkmasını umuyoruz. Batılı ülkeler değerlerden bahsederken samimi olduklarını biliyoruz ama öte yandan hiçbir şekilde özel mülkiyetin ve güvenlik çıkarlarının ayaklar altına alınmasını istemiyoruz.

Ayrıntılar geliyor...