Türkiye'de enflasyonun resmi verilerle de son 20 yılın zirvesine çıkmasının ardından iktidarın, Macaristan'da popülist Viktor Orban hükümeti tarafından seçim öncesi uygulanan 'fiyat sabitleme' formülü üzerinde düşündüğü belirtildi. Buna göre, temel tüketim malzemelerinin fiyatlarının yıl sonuna kadar sabitlenmesi planlanıyor.

HANGİ ÜRÜNLERİN SABİTLENMESİ GÜNDEMDE?

CNN Türk'ten Arda Erdoğan'ın haberine göre, öncelikle enflasyon sepetinde bulunan ve dar gelirli vatandaşların sıklıkla tükettiği 20 kalem ürün seçilecek ve fiyatları sabitlenecek. Bu ürünler arasında yağ, un, şeker, bakliyat, çocuk bezi, temizlik ürünü gibi malzemeler bulunuyor.

'ÜRETİCİYİ DEVLET SÜBVANSE EDECEK'

Belirlenen ürünlerin raf fiyatlarının yıl sonuna kadar sabit kalması planlanırken, üreticilerin zarar etmemesi için de devlet sübvansiyon uygulamaya başlayacak. CNN'e konuşan AKP'li yetkililer, sözgelimi 16 liraya satılması gereken bir ürünün rafta 10 liraya satılmasının sağlanacağını, aradaki 6 liralık farkı üreticiye devletin ödeyebileceğini söyledi. Habere göre, fiyat sabitlemesine ilişkin fikir olgunlaştıktan sonra zincir marketlerle de görüşmeler yapılıp sistemin uygulanması açısından kararlar alınması planlanıyor.

ORBAN'IN SEÇİM YATIRIMIYDI

Benzer bir karar Macaristan'da, popülist ve otoriter Başbakan Viktor Orban'ın, altı muhalefet partisinin ortak adayına karşı yarıştığı 3 Nisan seçimleri öncesinde uygulanmıştı. Orban hükümeti, buğday unu, ayçiçek yağı, toz şeker, domuz ürünleri, tavuk göğsü ve inek sütünde fiyatları 15 Ekim 2021 fiyatlarına sabitlemişti.