Temiz Kentler Kampanyası'nın yaptığı son araştırmaya göre Avrupa genelinde "temiz hava bölgeleri"nin sayısında 2019'dan bu yana yüzde 40 artış yaşandı. Düşük emisyon alanları olarak adlandırılan bu bölgeler halen Avrupa genelinde 320 kentte uygulanıyor ve bu sayının 2025'te neredeyse ikiye katlanarak 507'ye ulaşması bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hava kirliliği AB içinde yılda 300 binden fazla erken doğuma sebep olan bir halk sağlığı sorunu. Kirli havanın küresel yaşam beklentisini ortalama iki yıl kısalttığı biliniyor. Bu rakamlara bakıldığında hava kirliliği insan hayatını tehdit eden en büyük çevre sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

Bu noktada temiz hava bölgeleri etkili bir önlem olduğunu kanıtladı. Örneğin İspanya'nın başkenti Madrid'de havadaki nittrojen oksit yoğunluğu 2018 yılında temiz hava bölgesinin uygulanmasından bu yana yüzde 32 düşüş kaydetti.

Eskiyen ve kirletici araçların aşamalı olarak trafikten çekilmesini teşvik eden bu bölgeler Avrupa'nın turistik açıdan en popüler 10 kentinde uygulanıyor. Londra'da uygulanan ultra düşük emisyon alanı (ULEZ) Ekim 2021'de genişletildi. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan o tarihten itibaren havadaki nitrojen oksit miktarının yüzde 20 azaldığını açıkladı. Paris, Brüksel ve Berlin'de de önümüzdeki üç yıl içinde daha da katı kuralların getirilmesi planlanıyor.

Düşük emisyon alanları benimseniyor

Avrupa'da 2030 yılına kadar kentlerdeki sıfır emisyon dönüşümünü teşvik etmeyi amaçlayan sivil toplum kuruluşları ve toplumsal hareketleri bir araya getiren Temiz Kentler Kampanyası tarafından yapılan yeni çalışma, kentlerin temiz hava alanlarını daha fazla benimsemeye başladığını ortaya koydu. 

Kampanyanın İngiltere Başkanı Oliver Lord temiz hava bölgelerinin kentlerdeki zehirli hava sorununu çözmek için en etkili yöntemlerden biri olduğunu belirtti. Lord "Soluduğumuz havayı dönüştürerek ve kirletici araçları aşamalı olarak trafikten çekerek temiz hava bölgeleri sunmak için zor kararlar alan kent liderlerini kutlamalıyız" dedi.

Temiz Kentler Kampanyası, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir kentler için aktif, paylaşımlı ve elektrikli ulaşımı destekliyor ve bu amaçla önümüzdeki 10 yıl içinde eski ve kirletici araçların aşamalı olarak trafikten çekilmesine öncülük yapıyor.

Ülke sıralamasında İtalya, kentte Oslo birinci

Avrupa Birliği'nde kent ulaşımının ulaşım sektöründeki sera gazı salımının yüzde 23'ünden sorumlu olduğunu belirten girişim, düşük emisyon alanları sayısıyla ilgili yapılan son çalışmada düşük emisyon alanlarının etkisini ve sayısını değerlendirdi. 

Buna göre 172 kentte temiz hava bölgesi ilan eden İtalya birinci sırada yer aldı. 

İkinci sırada 78 temiz hava bölgesiyle Almanya, üçüncü sırada ise 17 bölgeyle İngiltere bulundu.

Bu sıralamayı Hollanda 14 ve Fransa 8 bölgeyle takip etti. Fransa önümüzdeki dönemde bu sayıyı 42'ye çıkarmayı planlıyor.