Koronavirüs delta varyantının dünyada yayılımının hız kazanması küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeleri artırırken, yatırımcıların risk iştahının düşmesiyle küresel Borsalar ve ABD tahvil getirileri geriledi, dolar değer kazandı.

Yeni işlem gününde de Asya'da sert satışlar dikkat çekti. Japon Nikkei endeksi ve Çin CSI 300 endeksinde günlük düşüş yüzde 1'i aştı. Hong Kong Hang Seng endeksi ise pozitif ayrıştı.

ABD’de 10 yıllık tahvil getirileri risk alımları ile düştü. UBS Global Wealth Management stratejistleri tahvil getirilerindeki düşüş ve döngüsel hisselerden çıkışın yakın zamanda tersine dönebileceğini öngördüler.

Stratejistler bu öngörüye gerekçe olarak son dönemde açıklanan zayıf ekonomik verilerin ekonomik aktivitedeki yavaşlamadansa arz sıkıntılarından kaynaklanıyor olmasına işaret etti.

ABD'DE DELTA DOMİNANT HALE GELİYOR

Küresel Koronavirüs vaka sayısı 184,7 milyonu, can kayıpları da 3,99 milyonu aşarken, ilk kez Hindistan’da ortaya çıkan delta varyantı ABD’deki dominant Kovid-19 mutasyonu olma yolunda ilerliyor.

Delta varyantının, dünyanın aşılama oranının düşük olduğu bölgelerinde vaka sayılarını tırmandırma ihtimali en büyük kaygılardan biri. Dünya Sağlık Örgütü de artan vakalar gölgesinde dünya çapındaki açılmalar konusunda temkinli olunması çağrısında bulundu.

Japonya delta varyantı nedeniyle Tokyo’da olimpiyatları da kapsayacak olağanüstü hal uygulaması ilan ederken, şehirde düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nın seyircisiz düzenlenmesine karar verildi.

Güney Kore Yönetimi Seul bölgesinde 12 Temmuz’dan itibaren iki hafta sürecek şekilde sosyal mesafe kurallarını sıkılaştırma kararı aldı.

Bu arada Pfizer/BioNTech, üçüncü doz Kovid-19 aşısı izni için FDA’ya başvuracak.

Kaynak: Bloomberg HT