Petrol fiyatlarında bir süredir aşağı yönlü etkili olan stratejik rezervlerden satış konusunun fiyatlamalar üzerindeki etkilerin azaldığı izlendi. Brent petrolde yükseliş yüzde 1'e ulaştı.

Petrol fiyatları, Çin’in stratejik petrol rezervlerinde satış yönünde hazırlık yaptığı haberlerinin ardından yatırımcıların ABD’nin stratejik rezervlerinden ham petrol satışıyla ilgili tavrını beklemesi sonrasında yükseliş kaydetti.

Brent petrol ve ABD ham petrolünde günlük yükseliş yüzde 1'e ulaştı.

Çin, Perşembe günü yaptığı açıklamada stratejik rezervelerin bir kısmının satışı üzerinde çalışıldığını belirtmiş, fakat daha fazla detay vermemişti.

Yüksek enerji fiyatları konusunu öncelikli gören ABD Başkanı Joe Biden, bu hafta yapılan çevrimiçi zirvede Çin’e de rezervlerle ilgili hamle yapma çağrısında bulunmuştu.

Fakat ABD'den henüz bu konuda somut bir adım gelmedi.

OPEC ve müttefikleri, üretimi yeniden canlandırmak için temkinli bir yaklaşım benimsemelerine rağmen, petrolde toparlanma geçen ay ivme kaybetmişti.

Artan benzin maliyetlerinden endişe duyan Biden, grubun daha fazla ham petrolü piyasaya sunması çağrısında bulundu fakat çağrısı karşılıksız kaldı.

OPEC’in hâlâ sürücü koltuğunda olduğunu belirten JTD Energy Services PTE Baş Stratejisti John Driscoll; "Biden direksiyona geçmek ve keskin bir U dönüşü yapmak isteyebilir hatta fiyatlarda yüzde 5'lik kısa vadeli bir geri çekilme görebiliriz, ancak önümüzün kış olduğunu düşünürsek kalıcı olacağını düşünmüyorum" dedi.

Goldman Sachs: Petrol rezervleri satışı fiyatlara girdi

Goldman Sachs'a göre, herhangi bir stratejik petrol rezervi arzının etkisi, son düşüşle birlikte tamamen fiyatlanmış durumda. Kurum, 30 milyon varillik ABD satışı ve diğer ülkelerden gelen benzer toplam miktara ilişkin taahhütlere gönderme yaparak, stoklara dokunmanın piyasanın yapısal açığına yalnızca kısa vadeli bir düzeltme sağlayacağını söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı bu hafta, küresel üretim arttıkça mevcut sıkışıklığın azalmaya başladığını söyledi. Bu arada OPEC, pandemi kaynaklı toparlanmanın yavaşlaması nedeniyle önümüzdeki aydan itibaren piyasanın yetersiz arzdan fazla arza geçeceğini söyledi.