Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti Genel Başkan vekilleri ve yardımcıları ile bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanları ve bakanlarla önceki gün AK Parti Genel Merkezi’nde sürpriz bir buluşma gerçekleştirdi. Erken seçim tartışmalarının hız kazandığı bu günlerde siyaset kulislerinde geniş yankı buldu.

Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerek diğer katılımcıların programlarında yer almayan sürpriz buluşma, “erken seçim” tartışmaları üzerinden siyaset kulislerinde heyecan yarattı. Ancak toplantıda “erken seçim” ihtimalinin söz konusu olmadığı; zamanında yapılacak seçimlere 10 aydan az bir süre kaldığı ve bu nedenle seçime yönelik çalışmalara artık hız verilmesi gerektiği vurgulandı.

ÇALIŞMA YAPACAKLAR

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre;  2023 seçim hazırlıklarının ana gündem maddesi olduğu toplantıda, AK Parti’nin “2023 seçim beyannamesi” için yol haritası oluşturulması kararı alındı. Erdoğan’ın toplantıda bu buluşmanın, bundan sonra yapılacak bir dizi toplantının başlangıcı olacağına işaret ettiği ve tüm kurmaylarından AK Parti’nin 2023 Seçim Beyannamesi ve oluşturulacak seçim mottosu üzerine detaylı birer çalışma yapmasını istediği öğrenildi.

SEÇİM MANİFESTOSU

Toplantıda, yazılacak manifestonun hem seçmene hem de teşkilâta yönelik mesajlar içermesi gerektiğine vurgu yapılırken, 2023 seçimlerine giden süreçte parti teşkilâtının küstürülmemesi ve AK Parti’den alternatif başka partilere geçişlerin önünün kesilmesi için milletvekili listeleri açıklanmadan, adaylık kriterlerinin belirlenip ilan edilmesi talep edildi.

Toplantıya, AK Parti’nin mevcut durumda avantajlı ve dezavantajlı olduğu konu başlıkları ve gelecek kurgusuna ilişkin tartışmalar da damgasını vurdu. Toplantıdaki ilk değerlendirmelerde, bu seçimin zor ve yeni hükümet sisteminin çıktılarıyla girilecek gerçek anlamdaki ilk seçim olacağına, bazı başlıklarda her an yeni güncellemeler gerekeceğine vurgu yapılırken, sahadaki en önemli “sorun” başlıklarının “ekonomi” ve “adalet” olduğuna işaret edildi. AK Parti kurmayları, bu iki başlıkla ilgili yeni söylemler oluşturulması ve ivedilikle bu hususlarda somut adımlar atılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Anadolu illerinden ziyade İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde özel çalışmaların yapılması gerektiği kaydedildi.