umhurbaşkanı Ersin Tatar, 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle, Kıbrıs’a öğretmen olarak gelen ve Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin ilk şehitlerinden olan Malatyalı Kemal Özalper’i mezarı başında andı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Rum saldırılarına karşı bomba hazırlığı yapıldığı sırada talihsiz bir şekilde meydana gelen patlama sonucunda şehit olan Lefke Gazi Lisesi öğretmeni Özalper’i yad etti. 
 
Diyarbakır programını tamamlamasının ardından Malatya’ya geçen Cumhurbaşkanı Tatar, burada Kıbrıs gazileriyle bir araya geldi. Muharip Gaziler Derneği Malatya Şubesi’nde yapılan görüşmede Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin ilk şehitlerinden olan Kemal Özalper'i anıp, onun hakkında bilgiler verdi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Öğretmenler Günü vesilesiyle Özalper’i andı ve tüm öğretmenlerin gününü kutladı.

 “Gazilerimiz, her zaman yüreklerimizde müstesna bir yere sahiptir”

Malatya’ya İnönü Üniversitesi'nde konferans vermek amacıyla geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar,  Kıbrıs gazilerini her zaman ziyaret ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı gazilerinin her zaman yüreklerinde müstesna bir yere sahip olduklarını ve o yıllarda verilen mücadeleyi unutmanın mümkün olmadığını kaydetti. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, tüm şehitlere ve hayatını kaybeden gazilere Allah'tan rahmet, hayatta olan gazilere sağlık diledi.


 
"Malatya halkı ile bağlarımız günden güne artmakta"
 
Malatya halkıyla yıllar itibarıyla bağların arttığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, teknolojinin de gelişmesiyle iletişim yollarının arttığına işaret etti. 
Gazilere ve basına, son zamanlarda Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Tatar, eşit egemenlik ve eşit uluslararası statü temelinde yeni bir siyaset anlayışla yürütülen çalışmaları aktardı.
 
Bölgede yaşanan gelişmeler ışığında, KKTC’nin kritik ve önemli hale geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı “Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılması ve KKTC’nin tanınması” çağrısının ardından Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak alındıklarını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üstün gayretleri dolayısıyla bunların başarıldığını söyledi.
 
"Kıbrıs'ta bir gerçek vardır. O da iki halkın olduğudur"
 
“Kıbrıs’ta bir gerçek var, o da iki ayrı halkın olduğudur” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, hedefin Doğu Akdeniz’de ilelebet devlet olarak yaşayabilmek ve Türk devletleriyle her türlü ilişkinin güçlenmesi olduğunu söyledi.
 Bütün dünyaya Kıbrıs’ta ayrı bağımsız, egemen, hür bir devletin olduğunu haykırdıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, mücadelelerine destek veren herkese teşekkürlerini sundu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Şehit Kemal Özalper’i kabri başında andı
 
Türkiye Muharip Gaziler Derneği ziyaretini tamamlamasının ardından Cumhurbaşkanı Tatar, Malatya Şehitliği'ndeki Kemal Özalper'in kabrini ziyaret etti.
 
Şehitlikte Cumhurbaşkanı Tatar'a Şehit Özalper'i oğlu Fevzi Özalper ve Malatya Valisi Hulusi Şahin eşlik etti. Cumhurbaşkanı Tatar, burada Şehit Özalper'in kabrine çiçek bıraktı ve dua okudu.
 
Şehitlik ziyareti ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tatar, kendisine eşlik eden Kemal Özalper'in acılı ailesine sabırlar diledi ve Özalper'i andı.

Öğretmen olarak Kıbrıs'ta bulunan Özalper'in teknik bilgisiyle mücadelede TMT'ye destek olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Özalper'in ailesini ve çocuklarını bırakarak Kıbrıs'a geldiğini ve orada şehit olduğunu hatırlattı. 
1974 yılına kadar Rum ve Yunan ikilisinin, Kıbrıslı Türklerin adadan göç etmesi için her türlü saldırıda bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, "1974 yılında Mehmetçiğin adaya gelmesiyle hamdolsun bugünlere geldik" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, bugün yürütülen siyasette,Türkiye'nin Cumhuriyeti'nin de desteğiyle Doğu Akdeniz'de KKTC'nin yaşaması ve milli çıkarların korunması mücadelesi verdiklerini söyledi.
 
Kemal Özalper kimdir?


 
Kıbrıs’a öğretmen olarak tayin edilen Kemal Özalper, 1963 yılında Kıbrıs/ Lefke Sanat Okulu’nda göreve başladı.
 
Enosis hedefli Kanlı Noel saldırılarından sonra Türk savunması ve direnişini sürdürebilmek amacıyla silah, mühimmat ve patlayıcı madde yapımına öncülük eden Özalper, yeni bir havan mermisi denemesi yaparken merminin, havan namlusunun içerisinde patlaması sonucu, 18 Ağustos 1964 tarihinde şehit oldu.

Cenazesi Malatya'ya götürülerek Askeri Şehitliğe defnedilen Özalper’in aziz hatırasını yaşatmak üzere Lefke'de Kemal Özalper Şehitliği yer almaktadır.

Editör: TE Bilisim