Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Türkiye’den KKTC’ye yapılan ihracatlarda Türk Lirası kullanılmasını öngören genelgeyi değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tatar, döviz/TL paritesinde yaşanan dalgalanmaların yarattığı negatif etki, kısmen de olsa ortadan kalkacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın mesajı şöyle:

“3 Haziran 2021 tarihinde Lefkoşa’da imzalanan ‘ Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticaretin ve Ekonomik İş Birliğinin Geliştirilmesine Dair Protokol’ ekinde yer alan Eylem Planı’nın 22 no’lu faaliyeti uyarınca yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklik ile Türkiye’den KKTC’ye yapılan ihracatlarda 5 Aralık 2022 tarihinden itibaren firmaların döviz yerine milli para birimimiz olan Türk Lirası kullanması kararlaştırılmıştır.

Bu karar uyarınca Türkiye’den KKTC’ye yapılan ihracatlarda firmaların, döviz yerine milli para birimimiz olan Türk Lirası kullanacak olması, KKTC’nin ekonomisine pozitif yönde etki yapacaktır.