Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı A Haber’de gündeme dair değerlendirmelerde bulundu

ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI DÖNÜM NOKTASI

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, 77. BM Genel Kurulu’nda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a KKTC’nin tanıması yönünde yapmış olduğu konuşmanın dönüm noktası olduğuna vurgu yaptı.
Diplomatik ilişkilerin eşref saati olduğunu ve bunun artık gelmiş olduğunu belirten Bakan Arıklı, KKTC’nin 3 dönüm noktası yaşamış olduğuna işaret etti. Arıklı, “1974 Kıbrıs Barış Harekatı, 1983 KKTC’nin ilanıyla iki büyük dönüm noktası yaşamıştık. Bana göre Erdoğan’ın konuşması da bir dönüm noktası" dedi.
RUSYA'NIN YENİ LİMANI OLMAYA ADAYIZ
ABD’nin GKRY’e silah ambargosunu kaldırmasıyla da ilgili açıklama yapan Arıklı, Rusya ve Güney Kıbrıs ilişkilerinin bu kararın ardından gerildiğine işaret etti. Arıklı, Rus oligarklarının kara parasının Güney Kıbrıs’ta aklandığına dikkati çekerek şunları söyledi: "2013’de Rus bankaları battığında bu paraların 3/1 Rus oligarklarının parasıydı. Buna rağmen Güney’de Rusya ilişkiler sekteye uğramadı ve koruma kalkanı altındaydı. Sebebi ise Rusya’nı Akdeniz’e inme hayali. O hayalini Suriye’de küçük bir üs kurarak elde etti fakat yeterli değildi Baf’ta küçük bir üs istiyordu. Bu konuda da anlaşmak için son noktaya gelmişlerdi. Ekonomik ilişkileri 614 milyon dolar yıllık hacme ulaşmıştı. Bu ilişkiler gerildiğine göre artık Rusya’nın yeni limana ihtiyacı var ve biz bu liman olmaya adayız.”
AMERİKA'YA DERS OLUR
Rusya’dan direkt uçuşların gerçekleşmesi için Rus firmasıyla 1 buçuk aydır görüşmelerin sürdüğünü belirten Arıklı, haberin gündem olmasının iyi olmadığını, Rumların engellemek için girişimlerde bulunacağına vurgu yaptı.
Rusya hem Güney Kıbrıs’a hem Amerika’ya bir ders vermek istiyorsa en güzel cevap KKTC üzerinden verilir” diyen Arıklı, Başkan Erdoğan’ın insiyatif alacağını düşündüklerini ve gücüne inandıklarını kaydetti.

Editör: TE Bilisim