New York Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada eski Coinbase yöneticisi İshan Wahi, kardeşi ve arkadaşı hakkında içeriden bilgi alarak işlem yaptıkları suçlamasıyla tutuklandığı duyuruldu.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ve Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu'nun (SEC) aktardıklarına göre 3 kişi, içeriden bilgi sahibi olarak kripto para piyasalarında işlem yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı.

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams, eski Coinbase yöneticisi İshan Wahi, kardeşi Nikhil Wahi ve arkadaşı Sameer Ramani'ye, internet dolandırıcılığı yapmak ve içeriden bilgi almak kaydıyla kripto para işlemlerinde sahtekarlık yapmak suçlarıyla dava açtı.

Savcılık söz konusu çalışanların, gizli Coinbase kaynaklı bilgilere dayanarak, Coinbase borsasında listelenecek olan kripto paralar ile ilgili önceden bilgi sahibi olarak işlem yaptıklarını iddia etti.

SEC'nin yaptığı açıklamada, farklı zamanlarda yapılan işlemlerde kullanılan varlıkların en az 9'unun "tahvil" olduğu belirtildi. Verilen kararlar doğrultusunda SEC'nin bazı kripto paraların düzenlenmesine daha kapsamlı bakabileceği iddia ediliyor.

Yapılan açıklamada genel olarak, SEC'nin işinin tahvillerin mevzuatını belirlemek olduğu ve korunması yönünde olduğundan bahsedilirken ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun ise para takasını düzenlemek ile yükümlü olduğu belirtildi.

Coinbase baş hukuk müşaviri Paul Grewal, Perşembe günü paylaştığı blog yazısında, firmanın bu varlıkların tahvil olduğunu reddettiğini söylerken " Coinbase, platformunda tahvilleri listelemiyor, nokta." açıklamasını yaptı.

ABD Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada Ishan Wahi’nin Coinbase Güvenlik Departmanı ile yapacağı bir görüşme öncesi Hindistan’a kaçma girişiminde bulunuduğu fakat kaçışının kolluk kuvvetlerince engellendiği kaydedildi.

Williams yaptığı açıklamada, bugünkü suçlamaların geleceğe yönelik bir hatırlatıcı olduğunu ve Web3'ün bile kanunsuz bir bölge olmadığını ifade etti.

Sözlerini " Mesajımız net, dolandırıcılık dolandırıcılıktır, block zincir veya Wall Street üzerinden olması fark yaratmaz, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı nerede olduklarına bakmadan, dolandırıcıları adalete teslim etmeye devam edecek" diyerek noktaladı.

İshan Wahi ve Nikhil Wahi perşembe sabahı Seattle'da tutuklanırken, Ramani'ye dair henüz bir ize rastlanmadı.