ABD eski başkanı Donald Trump'ın evini FBI bastı!

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), Florida eyaletinde Mar-a-Lago bölgesindeki evine baskın düzenlediğini açıkladı. CNN'in iddiasına göre Trump, baskın sırasında New York'taydı. Baskınla birlikte Donald Trump taraftarları hemen konutunun önünde toplandı ve eski başkana destek verdi. New York Times muhabiri ise Beyaz Saray tuvaletinde çekilmiş fotoğrafları ilk kez paylaştı.

09 Ağustos 2022 , Salı 07:48 Son Güncellenme: 09.08.2022 11:42
YAZI BOYUTU
ABD eski başkanı Donald Trump, Florida’daki evine FBI tarafından baskın yapıldığını ve ajanların şu an evde arama yaptıklarını açıkladı. Dünyayı şoke eden bu haber, hali hazırda başta ABD basını olmak üzere hemen tüm kanallar ve haber sitelerinde canlı aktarımlarla sunuldu.

Birçok Trump taraftarı ise baskını protesto ederek eski başkanlarına destek veriyor. Mar-a-Lago'daki konutun çevresinde çok sayıda kişi toplandı.

HABERSİZ BASKIN

Eski ABD başkanı, Florida, Palm Beach'teki tatil yerindeki olayı 'habersiz bir baskın' olarak nitelendirdi, ancak evinde neyin arandığını ya da evden neyin alındığını belirtmedi.

Trump, FBI ajanlarının pazartesi günü akşam saatlerinde Mar-a-Lago mülküne baskın düzenlediğini ve kasasına girdiğini iddia ederek, mülkünün “şu anda kuşatma altında, baskın ve işgal altında” olduğunu da sözlerine ekledi.

GİZLİ BELGELERİ Mİ ARIYORLAR?

ABD kulislerinden yayılan iddialara göre, FBI, Trump'ın başkanlığının ardından Beyaz Saray'ın gizli belgelerini yasa dışı bir şekilde Mar-a-Lago'ya götürmesiyle ilgili bir soruşturmayla ilgili olduğu anlaşılan bir arama emri çıkardı.

New York Times, soruşturmaya aşina olan isimsiz iki kaynağa atıfta bulunarak, aramanın Trump'ın Beyaz Saray'dan Florida mülküne getirdiği gizli belgelerin kutularıyla ilgili olduğu ortaya çıktı.

KLOZET FOTOĞRAFLARI ORTAYA ÇIKTI

Yakın zamanda piyasaya çıkacak bir kitapta, Beyaz Saray çalışanlarının Donald Trump tuvaleti kullandıktan sonra bazen klozete atılmış kağıt parçaları bulduğu belirtiliyor.

New York Times'tan Maggie Haberman'ın kaleme aldığı In Confidence Man adlı kitaba göre, Beyaz Saray çalışanları Trump'ın sifonu çektiğine inanıyor.

Amerikan yayın organı Axios tarafından 'özel' ibaresiyle ilk kez yayımlandı. Axios'ta yer alan habere göre, Beyaz Saray personeli sürekli tuvaletleri tıkayan kağıt tomarları buluyordu.

Beyaz Saray'dan bir kaynak, yayınlanan fotoğraflardan birinin ABD Başkanı'nın resmi konutundaki bir tuvaleti gösterdiğini, diğerinin ise bir yurt dışı gezisi sırasında çekildiğini söyledi.

Tuvalet tıkayan kağıtları kabul etmeyen Donald Trump, hiç hoşlanmadığı New York Times muhabiri için 'kurtçuk' yakıştırmasını yaptı.

"İŞ BİRLİĞİ YAPMAMA RAĞMEN GELDİLER"

Trump, “İlgili devlet kurumlarıyla çalıştıktan ve iş birliği yaptıktan sonra evime yapılan bu habersiz baskın gerekli ve uygun değildi... Hatta kasama bile girdiler!” sözlerini kullandı.

CNN'e göre, Trump baskın sırasında malikanede değildi ve New York bölgesindeydi.

Trump, FBI baskınını “Watergate” ile karşılaştırdı ve “Umutsuzca 2024’te cumhurbaşkanlığına aday olmamı istemiyor… yaklaşan ara seçimlerde Cumhuriyetçileri ve Muhafazakarları durdurmak için her şeyi yapacak” dediği “Radikal Sol Demokratlar”ı suçladı.

Konuya yakın bir kaynak, nisan ayında yaptığı açıklamada, ABD adalet bakanlığının Trump'ın Florida mülküne ait kayıtları kaldırmasıyla ilgili erken aşamada bir soruşturma başlattığını söyledi.

15 KUTU BEYAZ SARAY BELGESİ

Soruşturma, ABD ulusal arşiv ve kayıt idaresinin şubat ayında Kongre'ye, Trump'ın Florida'daki evinden, bazıları gizli materyaller içeren yaklaşık 15 kutu Beyaz Saray belgesi bulduğunu bildirmesinin ardından geldi.

Trump başlangıçta yetkililer tarafından talep edilen 15 kutu malzemeyi iade etmeyi aylarca erteledi, ancak bunu ancak onları geri almak için harekete geçme tehdidi olduğunda yaptı.

SESSİZ KALDILAR

ABD adalet bakanlığı ve FBI, baskın hakkında yorum yapmayı reddetti.

Bu tür bir baskın tarihte daha önce yaşanmamış ve hiçbir ABD başkanı böyle bir soruşturma geçirmemişti.

Trump'ın Florida, Palm Beach'teki mülkü Mar-a-Lago, Trump'ın 'Kışlık Beyaz Saray' konutu olarak adlandırılıyordu.