Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkan Vekili Ramazan Gündoğdu, BRT ekranlarında yayınlanan ve Gizem Davulcu’nun hazırlayıp sunduğu ‘Ticari Açıdan’ adlı programa katıldı.
Gündoğdu, elektrik konusunda sorulan bir soru üzerine, sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtirken, kablo ile elektriğin de bir an önce mutlaka gelmesi gerektiğini belirtti.
Davulcu’nun kablo ile elektriğin geleceğini varsayarsak kaç yıllık bir zaman süreceği sorusu üzerine ise Gündoğdu, bunun bugün bile onaylanması halinde en az 3-4 yıl sürebileceğini öngördüğünü söyledi. Şu anda bir yatırımcının bile söz konusu olmadığını, bir yatırımcının da 400-500 milyon dolarlık bir miktarı bir anda bulup da getirmesinin mümkün olmadığını belirtti. ‘Bugün yatırımcının önünü açsak bile parayı bulup getirmesi bile belki de 4-6 ay sürecektir.’dedi.
Özelleştirmeye nasıl baktığı sorusuna ise, özelleştirmeye karşı olmadığını ancak ‘Siz eğer uluslararası tahaamüllere uygun, özelleştirme sözleşmesi hazırlarsanız ve ihaleye girecek firmalara %20-25 halka açık olmak zorunda bir şirket yapısı zorunluluğu getirirseniz, o zaman rahatsız olunacağını düşünmüyorum.’dedi.
‘Mağusa Liman’ı doğru yönetildiği takdirde en az 50 yıllık bir kapasiteye sahiptir’
Gündoğdu liman konusuna da değinerek ‘Ne yazık ki şu anda limanlarda denetimsizlik sonucu özellikle Mağusa Limanı’na girilemeyecek durumdadır, kim çöpünü nereye bırakırsa orda kaldığı bir yer haline geldi. Kontynerler sağda solda atılı duruyor. İçeri girdiğinizde sanırsınız ki liman dolu halbuki düzen olmadığı için herşey heryerde’dedi.
Mağusa Limanının doğru yönetildiği taktirde 50 yıllık bir kapasiteye sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Bunun çözümü için ise ‘Limanda 5-6 kuruluş, Limanlar Dairesi, Polis, Gümrük, Sahil- Sıhhiye ve bir kaç kuruluş daha var, haftada bir gün bu kurumlar toplanıp nasıl daha iyi işletiriz demesi ve bunun için karar üretmesi gereklidir. Koordinasyonu sağlamaları gerekir. Bizim de yardımcı olmamız için devlet bizi buna davet etmelidir.’ dedi.