Dolandırıcılar ayda 4 bin TL ödeme vaadiyle 13 yaş üzeri gençleri tuzağa düşürüyor. Gençlerin, online hesaplarını veya kartlarını alan dolandırıcılar kara para transferi yapıyor. Sosyal medyadan gençlere ulaşan dolandırıcılık çetesi, işeri bittiğinde ise parayı da vermeden ortadan kayboluyor. Her şeyden habersiz gençler ise bir anda ciddi suçlamalarla karşı karşıya kalabiliyor. İşte giderek yaygınlaşan dolandırıcılık yöntemiyle ilgili yeni detaylar...

GENÇLERE 'AYLIK 4 BİN TL' TUZAĞI

Dolandırıcılar artan geçim sıkıntısını fırsata çevirmek için özellikle sanal dünyada uzun saatler geçiren 13 yaş üstü gençlerin peşine düştü. Pek çok dolandırıcılık şebekesi, bankacılık dışı para transferi yapan online uygulamalarda hesabı olanlara bu hesapları kiralama karşılığı 4 bin lira gibi aylık ücretler öneriyor. Bu hesapların yasa dışı bahis sitelerinin paralarını yurt dışına kaçırmak için kullanıldığı, bunun çok ciddi bir siber suç olduğu ve bu tuzağa özellikle gençlerin düştüğü uyarısı yapılıyor. Zira bankacılık dışı para transferi yapılan uygulamalara 13 yaş üzeri gençler ücretsiz biçimde internet üzerinden TC kimlik numaralarını vererek dahil olabiliyor.

12

ÇOK CİDDİ BİR SUÇ

Sözcü'de yer alan habere göre; dolandırıcılar bu gençlere sosyal medyadan ulaşıp haftada 1.200, ayda 4.500 TL gibi paralar teklif ederek ‘kartını kiralayalım, hiçbir riski yok' diyor ve finans piyasası tecrübesi olmayan bu gençleri tuzağa düşürüyor. Söylenen ücretler ödenmediği gibi kart bilgilerini alan kişi, profilini değiştirerek ortadan yok oluyor. Kart bilgilerini veren kişi ise kartı üzerinden yapılan kara para işleminin suçu ile başbaşa kalıyor. Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği başkanı Yavuz Yüksel, “Türkiye'de dolaşan çok ciddi miktarda kara para var. Bu paraları denetime takılmadan aklamak için küçük miktarlarda transferler gerekiyor, bunun için online kart alan ortaokul ve lise öğrencilerini hedefliyorlar. Bilmiyordum demek çare değil, onlarca dava için aileler son dönemde kapımızı çalıyor” dedi.

SOSYAL MEDYA ‘KARTINIZI KİRALAYALIM' İLANLARI İLE DOLU

–Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Yüksel, pek çok gencin halen kara para aklama amacıyla çete kurma suçundan davasının olduğunu ve ailelerin bilişim suçları avukatı bulmak için kendilerini aradığını anlattı. Yüksel, “Gençlere sosyal medya üzerinden ulaşıyorlar. Bakarsanız görürsünüz, kartınızı kiralayalım teklifi yapılan çok sayıda ilan halen internette bu tehlikeyi anlayamayanları tuzağa düşürmek için yayında. Özellikle liseye giden gençlerin online kartları üzerinden küçük rakamlı çok sayıda işlemle kara para aklanıyor, aileler dikkat” uyarısı yaptı.

231

Editör: TE Bilisim