Eski İçişleri Bakanlarından Ayşegül Baybars, Belediyeler reformu konusunda İçişleri Bakanı Ünal Üstel’in eski İçişleri bakanlarına dönük suçlamalarına ilişkin iddialarını reddetti.

Yerel yönetimler reformu konusunda karşılıklı konuşmalar, suçlamalar ve cevaplar Meclis Genel Kuruluna yansıyor…

İçişleri Bakanı Ünal Üstel’in gelerek bu tasarı hakkında konuşmasına sevindiğini ifade eden Halkın Partisi  (HP) milletvekili, eski İçişleri Bakanı Ayşegüşl Baybars, “geçtiğimiz hafta bu ülkenin gündemini siyasetini sıkıntıya sokan, demokrasi krizine neden olan sabahtan akşama kadar sorduğumuz sorulara Başbakan tarafından cevap verilmemiş, kulaklar tıkanmıştı.” diye konuştu.

Baybars, Üstel’in eleştirilerine dönük ise şu sözleri sarf etti;

“Ünal Bey buraya gelerek 2008’den itibaren İçişleri Bakanlarını sayarak bu bakanların boynuna dolamaya çalıştı… 51/91 sayılı yasa içeriğine baktığımızda belediyelerin birleştirilmesi özel yasasının belediyeler yasasından da kopuk olduğunu görüyoruz. Dikkate alınmadan kaleme alınmış bir durum var…

Biz artık 5 bin nüfuslu belediyeler mi istiyoruz referandumla mı, bu kriterler duracak mı? Bundan sonrasına ilişkin konular yasada yok. Bu konular basit olsa komitede düzeltilebilir… Reformun 3 bacaklı olduğunu söylemiştik. İhtiyat sandığı borçlarının yapılandırılması konusu… Birleşecek belediyelerin borç yükü bunların yapılandırılması ile başlamıştık. Bu bir soru işareti geldiğimiz noktada… Ayrı bir düzenleme mi yapılacak? Devlet katkısı, bu belediyelere doğru aktarılmazsa yine sıkıntıya düşecek. Biz çalıştığımız yasada, geçmiş taslaklarda TİS konusunda bir madde koymamıştık. Başkanlara kıyak emeklilik, kamuda danışman gibi yeni müşavirliğe açık ek külfetler yaratmaya dönük maddeler koymamıştık. Belediyelere merkezi hükümetlerden kayyum atanmasını öngörmemiştik. Komisyonun ne kriterler çalışacağı da belli değil. Kriteri yok, yazılı değil…”

Kıbrıs Postası