Bakan Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Lavrov ortak açıklama yapıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından Lavrov ve Çavuşoğlu basın mensuplarına açıklamalarda bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna krizine çözüm bulunması için diplomatik çabaları sürdürmek üzere geldiği Rusya’nın başkenti Moskova’da, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

LAVROV: ANKARA'NIN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

 Toplantı öncesi konuşan Lavrov, "Türkiye'nin Ukrayna konusundaki dengeli tutumu bizim için çok önemli. Ankara'nın Montrö sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini gerçekleştirmesi getirmesi bizim için çok önemli. Ukrayna dışında diğer konular hakkında da görüş alışverişimiz olacak. İkili gündemimiz çok yoğun. Türkiye'deki 9. işbirliği konseyinin gündemini ve tarihlerini görüşeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Bakan Çavuşoğlu, "Davetiniz için sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Birçok sınamalarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde bu ziyareti gerçekleştiriyorum. Sınama ve zorlukların olduğu bir dönemde diplomasi daya büyük bir önem arz ediyor. Antalya'daki zirveye katıldığınız için bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugün görüşmelerde öncelikle Ukrayna krizi konusundaki düşüncelerimizi dile getireceğiz. Türkiye başından beri net bir tutum sergiledi. Net, dengeli hak ve hukuktan yana tavrını değiştirmedi. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak arabulucu ve kolaylaştırıcı rolümüzü sürdürüyoruz." dedi.

"MONTRÖ SÖZLEŞMESİ'Nİ UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"Montrö Sözleşmesi'ni uygulamaya devam edeceğiz" diyen Çavuşoğlu, ""Bu doğrultuda Montrö sözleşmesini tam olarak uygulayacağımızı açıkladık. 4 tane Rus gemisinin geçişi ile ilgili aldığınız kararı memnuniyetle karşıladık. Bugüne kadar ikili ilişkilerin yanı sıra birçok zor dosyada Rusya ile beraber çalıştık. Bu çalışmalarımız çerçevesinde oluşan güven sayesinde bugün bir masanın çevresindeyiz. Bu güvenden dolayı tekrar teşekkür ediyorum. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş." diye konuştu.

İKİLİ GÖRÜŞME SONA ERDİ

Bakanların yaptıkları açıklamalar sonrası gerçekleştirdikleri ikili görüşme sona erdi. Çavuşoğlu ve Lavrov'un kameralar karşısına geçmesi ve basın mensuplarının sorularını cevaplandırması bekleniyor.