Otuz yıllık mücadelenin ardından Bosna Hersej’teki savaş nedeniyle doğan çocukların gücünden ve annelerinin hikayelerinden ilham alan “Özgürlük” sergisi Belgrad’da açıldı.

Serginin yazarlarından Ajna Jusiç Bosna’daki savaşta doğan çocukların anonimliğinden kurtulmanın ‘yeter artık’ deme ve ‘özgürce özgürleşmekten’ deme rahatlıkalanının kırmanın yolu olduğuna dikkat çekti.

Sergide sergilenen fotoğraflarda Bosna Hersek savaşı sırasına cinsel şiddet sonucu dünyaya gelen çocuklar gösteriliyor.

Diğer fotoğraflarda Birleşmiş Milletler (BM) barış misyonlarının üyelerinin çocukları ile BH’de görev yapan insani yardım çalışanlarının çocukları ve anneleri görülüyor.

Bosna Hersek’te 20 bin ile 50 bin arasında tecavüze uğrayan kadın var.

Kadınların vucüdu bu savaşta silah olarak kullanıldı. Sistematik bir şekilde hamile bırakılan kadınların çocukları Bosna’nın kanayan yarası oldu. Bazı kadınlar bu çocukları kabul ederken bazıları bunları kabul etmedi. Bu çocuklar yurtlarda veya bazı ailelere evlatlık olarak verildi.

Serginin orijinal yaratıcısı ve ortak yazarı Mirna Omerčaušević, “Breaking free”nin her düzeyde diyalog konseptini takip ettiğini ve asıl değişimin çocukların içinde güven temeli oluşturduğu güvenli bir alan yaratmak olduğuna dikkat çekti.

Omerčaušević, “Barış zamanlarında travmayı anlamak, bölgesel bir savaş anlayışı oluşturmanın ve geçiş dönemi adaletini geliştirmenin temelidir” dedi Omerčaušević, çocukların ve gençlerin ebeveynlerinin yaşadıklarını yaşamasının hepimiz için bir yenilgi olacağını vurguladı.

Tam da bu nedenle, savaş sonucu doğan çocukların hikayelerini anlatmaya devam edeceklerine ve insan elinin ne kadar acıya yol açabileceğine dikkat çektiklerini belirtti

Belgrad’daki “Özgürlük” sergisi, “Batı Balkanlar’da savaş zamanı cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetten etkilenen kadınların seslerinin güçlendirilmesi küresel programının bir parçası.

Sergi 22 Ekim’e kadar Belgrad’daki Enjio Hub’da her gün 12:00 – 20:00 arası açık./Balkan Postası