Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, Kanal T’de Pınar Gözek ile Günaydın Kıbrıs programına katılarak Pandemi sürecinde Yüksek Öğrenime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Öztürkler, ülkemizde tüm dünyayı saran pandemi sürecinin ortaya çıkmasıyla birlikte diğer alanlarda olduğu gibi Yüksek Öğrenimde de ciddi bir kriz yaşandığını ancak bu krizin doğru bir eğitim politikası uygulanarak üstesinden gelindiğine dikkat çekti.  Yüksek öğrenimin ülke milli gelirinin direk olarak  %10’nu ve dolaylı olarak da %30’na ciddi bir katkısı olduğuna işaret ederek 1 milyar TL’ye  yakın olan gelirin pandemi sürecinde 300 milyona kadar düştüğüne tanıklık ettiklerine dikkat çekti.

Öztürkler, Haziran ayından itibaren sağlık kuralları çerçevesinde  seyreltilmiş yüz yüze eğitime kademeli olarak başladıklarını ve aktif öğrenci sayısını  yeniden eski sayısına taşıdıklarını da ifade etti.

2021- 2022 öğretim yılında KKTC liselerinden mezun gençlerimizin %68.85'i üniversitede okumayı tercih ettiğini söyledi. KKTC liselerinden geçen yıl mezun olan 3005 öğrencimizden 2069'u üniversitede okumayı tercih etti. Bu da bize mezun olan gençlerimizin % 68, 85'inin üniversitede okuması anlamına geliyor dedi.

Mezun olan gençlerimizden 1629 kişisi KKTC'de, 273'ü TC'de, 169 kişisi de 3. ülkelerdeki üniversitelerde eğitim hayatına devam etme kararı aldığına da belirtti.

Yüksek öğretimde kalitenin yakalanabilmesi için ülkenin ve üniversitelerin fiziksel alt yapıyı uluslararası standartlara taşıması zorunluluğuna dikkat çeken Öztürkler, öğrenci memnuniyetini sağlamak için toplu taşımacılık, sağlık hizmetleri, konaklama, sosyal, kültürel ve sportif olanakların yukarıya çekilmesi gerektiğini vurguladı.