Pozitif öğrenci izole olacak, temaslı sınıf maske ile eğitime devam edecek

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafından okullardaki pozitif vaka ve temas protokolüne yönelik alınan kararlara göre, koronavirüs testi pozitif çıkan öğrencinin veya öğretmenin karantinaya gireceği, temaslıların ise diğer sınıflarla temas etmeden, maskeli bir şekilde eğitime devam edeceği duyuruldu.

Bulaşıcı Hastalıklar Yasası kapsamında toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, koronavirüsle mücadele kapsamında yeni kararlar aldı.

Komite’nin aldığı karar doğrultusunda, yaşlı bakımevlerini ve cezaevini ziyaret edecek kişilerin son 24 saat içerisinde yapılmış olan negatif koronavirüsestlerini ibraz etmek zorunda olduğu bildirildi.

Açıklamada, okullardaki pozitif vaka ve temas protokolüne işaret edilerek, "Öğrencinin test sonucunun pozitif çıkması halinde; Temaslı Takip Birimi tarafından belirlenen temaslı öğrenciler PCR testlerini yaptıracak ve test sonuçları çıkana kadar izole olacaklardır. Bu süreçte kişilerin izolasyon durumuna Sağlık Bakanlığı Temaslı Takip Birimi karar verir ve bu durumu okul yönetimi veya okul pandemi kurullarına bildirir. Geriye kalan sınıf maskelerini takmak ve diğer sınıflar ile temas etmemek sureti ile okulda eğitimlerine devam edeceklerdirdenildi

Öğretmenin temaslı olması durumunda ise tam aşılı öğretmenlerde semptom takibi yapılacağı belirtilen açıklamada, öğretmenlerin maskeli olarak hayatlarına devam edeceği bildirildi. Öğretmenlerin semptomları olmaması halinde 5'inci gün Antijen testlerini yaptıracakları da aktarıldı. Eksik veya aşısız öğretmenlerin ise 7 gün izole olacaklarını, karantina sonunda Antijen testlerini yaptıracakları kaydedildi. Sonucun negatif olması durumunda izolasyonlarının sona ereceği, her iki durumda da kişilerin belirlenen günlerden önce semptom göstermeleri halinde, semptomun başladığı gün PCR yaptırmak zorunda oldukları da bildirildi. 

PCR test sonucu pozitif çıkan öğrenci ve öğretmenlerin izolasyon sürecinin 7 gün olduğunu da belirtilen açıklamada, karantinanın bitiminde hastalara kontrol amaçlı PCR testi yapılacağı, pozitif çıkması halinde ise karantina süresinin 10'uncu günde sonlanacağı açıklandı. 

Bakanlık açıklamasında, 4-6 yaş arası okul öncesi sınırlarda koronavirüs  pozitif vaka görülmesi halinde maske kuralı uygulanıp, uygulanmadığı dikkate alınarak, temas durumunun değerlendirileceğini ifade edildi. 

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin kararlarına da dikkat çekildi.