Halkın Partisi Girne Milletvekili Jale Refik Rogers, BRT’de Baykan Gürses’in hazırlayıp sunduğu manşet+ programının konuğu oldu.

Programda son günlerde yaşanan Covid-19 vaka artışları ve önlemlerle ilgili soruları yanıtlayan Jale Refik Rogers, “Sağlık Bakanlığı, gerekli önlemleri zamanında almıyor. İş işten geçtikten sonra günü kurtarmaya çalışıyor” dedi.

Pandemi sürecinin ilk başlarda ülkeyi bir çok bilinmezlikle karşı karşıya bıraktığını, şu anda çok daha fazla deneyimin ve önlem alacak mekanizmaların  mevcut olduğunu ama bunların dahi kullanılmadığını söyleyen Rogers “Şu anda Omicron’un alt varyantlarının oluşturduğu bir dalga ile karşı karşıyayız.

Virüslerin ne yapacağını her zaman kestirmek mümkün değil, sürekli olarak mutasyona uğruyorlar. Hangisinin dominant olup diğer varyantları baskılayacağı, etkisinin ne olacağını önceden kestirmek mümkün değil ama epidemiyolojik verileri yakından takip edip bu dalgalara hazırlıklı olmak gerekiyor. Maalesef Sağlık Bakanlığı planlamasını önceden yapmıyor. İş işten geçtikten sonra bir şeyler yapmaya çalışıyorlar, gerekli adımlar zamanında atılmıyor. Şu an bulunduğumuz nokta öyle bir nokta” dedi.

“DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARMIŞTI AMA ÖNLEM ALINMADI”

Dünyada vaka sayılarının arttığı ve yeni bir dalga ile karşı karşıya olduğumuz Dünya Sağlık Örgütü tarafından daha önceden açıklandığını  ve Bakanlık tarafından tedbir alınması gerektiğini belirten Rogers “Aslında Temmuz ortasında vaka sayılarının pike ulaşılacağı bilinen bir şeydi ama buna rağmen Sağlık Bakanlığı gerekli önlemleri zamanında almadı. Vaka sayıları arttıkça doğru orantılı şekilde hastaneye yatış sayıları da artış gösteriyor. Halkın bu noktada nasıl sağlık hizmet alacağının önceden planlanmış olması gerekiyordu” dedi.

“HASTALAR MUHATTAP BULAMIYOR”

“Acil servislerimizde zaten personel sıkıntısı varken Covid-19 hastalarının da yükünü çekmeye başladı. Şu anda enfeksiyon ve göğüs polikliniğinde bu hastalar bakılıyor ama bu poliklinikler öğlene kadar hizmet veriyor. Bu saatten sonra acil servislerde ciddi bir yığılma oluşuyor” şeklinde konuşan Rogers “Sağlık bakanlığının bunu önceden görüp planlamayı yapması gerekiyordu. UBP-HP döneminde yapılan ateş polikliniği uygulaması vakaların arttığı bu dönemde de uygulamaya sokulmalı ve semptom gösteren hastaların sağlık hizmetine daha kolay erişimi sağlanabilirdi.  Hastalar muhattap bulamıyor, tedaviye erişimde sıkıntı yaşıyor ” dedi.

“AŞILAMAYLA İLGİLİ YETERLİ BİLGİLENDİRME YAPILMIYOR”

5 doz aşının olunması gerekip gerekmediğiyle ilgili kendisine yöneltilen soruyu da yanıtlayan Jale Refik Rogers “Bu sayı yüksek gözüküyor ama 5 doz olanların çoğunluğunun ilk 2 dozu Sinovac.

Daha sonra çıkan varyantlar için bu aşının yeterli olmadığı görüldüğü için koruyuculuğu daha yüksek mRNA aşı dozlar önerildi. Aşılamayla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın elinde yeteri miktarda aşı olduğunu duyuyoruz.