Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya`nın bu sabah Ukrayna`nın çeşitli bölgelerine yönelik düzenlediği saldırılarda 84 seyir füzesi ile 24 insansız hava aracı (İHA) kullandığını duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Rusya Federasyonu, 13`ü İran üretimi Şahid-136 olmak üzere 24 İHA ve 84 seyir füzesi kullandı. 56 hedef (füze ve İHA) imha edildi. Bunlar arasında 43 seyir füzesi ve (10`u "kamikaze" tipi) 13 İHA var." denildi.

Son birkaç saat içinde, sadece Kiev`de değil, batıda Lviv`den doğuda Kharkiv`e ve güneyde Odesa`ya kadar bu uçsuz bucaksız ülkenin her tarafında art arda patlama dalgaları görüldü.

Ancak bu kez saldırılar, geçtiğimiz şubat ayından beri, Kiev`in merkezine en yakın olanlardı.

Neyin hedef alındığını söylemek zor, ancak Ukrayna Kültür Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada müzelerin ve Filarmoni binasının vurulduğu belirtildi.

Vurulan bölgelerden biri de Almanya Büyükelçiliği`nin vize bölümü. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Alman Büyükelçiliğinin vize bölümünün de bulunduğu binaya Rus füzelerinin isabet ettiğini duyurdu.

Sosyal medyada dolaşan bir videoda, bir çocuk oyun alanına füze isabet ettiği görüldü.

Bir diğer video da, Dnipro Nehri üzerindeki popüler bir turistik nokta olan cam köprüye isabet ettiğini gösterdi.

Kiev`e dün sabah düzenlenen saldırıların izleri silinmeye çalışılırken yeni saldırı endişesi taşıyan az sayıda Kievli de metro istasyonlarında geceyi geçirmeye hazırlanıyor.

Ukrayna makamlarından yapılan açıklamaya göre, Rus güçlerinin bu sabah Kiev`in de aralarında bulunduğu Ukrayna şehirlerine düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 11 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Başkent Kiev`de polis ve belediye ekipleri saldırıların izlerini silmek için çalışma başlattı. Zarar gören elektrik telleri ve trafik lambaları onarıldı. Taras Şevçenko Caddesi üzerinde düzlenen saldırıda hasar gören sivillere ait araçlar ise bölgeden kaldırıldı ve yol belediye ekipleri tarafından temizlendi.

Evleri ve dükkanları zarar gören Ukraynalılar ise sunta ve diğer malzemelerle kırılan camları kapattı.

ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere saldırıya farklı kurum ve kuruluşlardan tepki geldi.