Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, mazbataların işlem görmesinin uzadığını vurgulayarak, “Ülkede ekonomik sorunlar var. Umarım daha kötü olmaz” temennisinde bulundu.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, mazbataların işlem görmesinin uzadığını vurgulayarak, “Ülkede ekonomik sorunlar var. Umarım daha kötü olmaz” temennisinde bulundu

“MAZBATALARIN SAYISI OLDUKÇA YÜKSEK”

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, ülkedeki ekonomik koşullara dikkat çekmek için önemli açıklamalarda bulundu. Mazbata davalarının giderek artış gösterdiğini kaydeden Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle Ceza Davaları kapsamında verilen hükümler neticesinde yürürlüğe konan 12 bin 963 mazbata bulunduğunu, Hukuk Davaları kapsamında yürürlüğe konan mazbataların sayısının ise 22 bin 7’ye ulaştığını ifade etti. Bu rakamın oldukça yüksek olduğunu dile getiren Narin Şefik, bu kadar fazla sayıda mazbatanın işlem görmesinin ve tahsil edilmesinin süresinin de çok fazla uzadığını vurguladı.

“ALACAKLILARIN TARAFINDAN DA BAKMAK GEREKİYOR”

Halkın ekonomik açıdan zor durumda olmasının mazbataların tahsil edilmesini daha da zorlaştırdığını dile getiren Narin Ferdi Şefik, “Diğer taraftan bakıldığında da alacaklı konumunda olan kişilerin de düşünülmesi gerekiyor. Tek taraflı bakmak olmak. Alacaklı taraf büyük kuruluşlar ve devlet kurumları ise farklı bir durumdur fakat bazı alacaklılar da geçimlerini bu alacakları ile idame ettiren vatandaşlardır. Hukuk mazbatalarının tamamı bankaların alacaklarından oluşmuyor” değerlendirmesinde bulundu.

“KİŞİLER FARKLI YOLLARA BAŞVURABİLİR”

Ülkede büyük bir ekonomik sorun olduğunu ve göstergelerin de gidişatın olumlu yönde olmadığını gösterdiğini ifade eden Şefik, bu kadar fazla miktarda mazbatanın nasıl çözüme ulaştırılacağını bilemediklerini de sözlerine ekledi. Şefik, “Eğer mazbataları yargı yoluyla tahsil edemezsek, mahkemelere olan güvenin azalması ve kişilerin farklı yollardan bu tahsilatları yapmaya yönelmesi gibi tehlikeler de ortaya çıkabilir” uyarısında bulundu.

MAHKEMELİK BORÇLAR 4 AYDA %21 ARTTI

KKTC Merkez Bankası verilerine göre, Aralık 2021 sonunda 593,5 milyon TL’si Türk Parası, 29,6 milyon TL’si Yabancı Para olmak üzere 623,1 milyon Türk Lirası olan Tahsili Gecikmiş Alacaklar (sorunlu borçlar/mahkemelik borçlar) Nisan 2022 sonunda %21.13 oranında artışla 754,8 milyon TL’ye yükseldi. Mahkemelik borçların 710,8 milyonunu Türk Parası cinsinden, 44 milyonunu da Yabancı Para cinsinden borçlar oluşturdu. Öte yandan, ülkedeki bankalar yanında Kalkınma Bankası ve TMSFİF nezdindeki kredilerden oluşan sektör kredileri de hesaba katılınca, mahkemelik borçlar 3 milyar 552 milyon TL’ye kadar çıkıyor.