Flatty Investment geçtiğimiz akşam düzenlenen 3’üncü Altın Caretta Ödül Töreni’nde ‘Yılın En Dijital Platformu’ ödülünü aldı.

Ödül töreni sonrası açıklamada bulunan Flatty Investment direktörlerinden Şemsettin Mirzayez, “Kıbrıs’a olan sevgim en büyük motivasyonumdur. Burasını yurt dışına şeffaf şekilde göstermek, buraya daha çok yatırımcı çekmek amacındayım. Büyük işler tabii ki belli bir zaman ister, bizi motive eden Kıbrıs'ın kendisi oldu. Kıbrıs'ın birçok noktada daha gelişebilecek durumları var. Bunlardan biri dijitalleşmedir. Zorluklarla karşılaşıyoruz ama çok şükür Kıbrıs devleti ve halkı çok sıcak karşılıyor bu tarz yenilikleri ki, bunların hepimiz için iyi olacağını inanıyorum.

2.Ben buraya geldiğim zaman ikametgâh izinleri kağıtta, pasaport üzerinden veriliyordu. Şu an artık dijital platform kurulmuştur ve bu tarz dijitalleşme şekillerinin birçok sektörde olması gerekiyor. Şu an emlak sektörünün buna çok ihtiyacı var. Bazı noktalarda açıklar vardır. Tabi bu açıkları hep beraber gücümüz ile kapatmaya hazırız. Dijitalleşme hem Kıbrıs hem de Kıbrıs halkı için hem de yatırımcılar için çok büyük bir avantajdır.

3. Yaşlı kesimin yaşamını Kıbrıs'ta geçirmesini çok isterim çünkü Kıbrıs onlar için çok uygun bir yer. Hem hava şartları hem yaşam şartları uygun. Kriminal olaylar çok düşük sayıda… Bu gibi şeyler tabii ki insanları buraya daha çok çekiyor. Bir tek kendi ailemize, kendi yakınlarımıza bunları anlatabiliyoruz, diğer insanlara da ulaşmak için dijitalleşme şeklinde bir yola çıktık. İnternet üzerinden daha çok insana ulaşalım, daha çok insan Kıbrıs’ı tanısın istiyoruz. En azından 3-4 günlüğüne bir gelseler Kıbrıs zaten insanı kendine aşık ediyor. 10 yıl önceye göre büyük bir fark var. Bu da iyiye doğru olan bir fark.

4. Daha çok deniz kenarı olan İskele Long Beach gibi bölgeler tercih ediliyordu ya da Alsancak, Esentepe bölgeleri… Son 3-4 aydır 25-30 yaş arası insanlar daha fazla gelmeye başladılar. Bunların hepsi blogger arkadaşlar ki, bunlar daha çok sosyal ortamlarda buluşmak istiyorlar. Onlar için en önemli noktalar şehir merkezleri. Mesela Girne’nin içerisinde çok sayıda insan yaşamaya başladı. Lapta, Alsancak bölgesi daha çok yaşlı tabi. Genç insanları bir yerde toparlayıp güzel bir proje yapılabilir aslında ama tercih konusuna gelirsek Kıbrıs'ın her yeri şu an tercih edilir noktalardır . Lefkoşa’ya gelince; daha çok yerli halk görünüyor, yatırım amaçlı daha çok Lefkoşa tercih ediliyor. Sonuçta başkent ,daha çok devlet kurumları olduğundan dolayı yerli halkın daha çok ilgisini çekiyor.

5. Öncelikle offplan satışlar ile ilgili söylemek istediğim önce biri size online satıştan ev aldığını söylerse komik bakılır, ‘Öyle ev mi alınır?’ derler. Dünya çok hızlı gelişiyor ve bu gelişmelerin en önemli noktalarından biri de insanların online satışlara güvenmesi… Kıbrıs şu ana kadar zaten offplan satışların sona getirilmesinde ya da projelerinin doğru şekilde teslim edilmesinde kendini ispat etmiştir. İnşaat şirketlerinin hepsiyle tanışıyoruz, çok iyi ilişkilerimiz de vardır. Yaklaşık 94'e yakın inşaat şirketi var Kıbrıs'ta… Örneğin en iyi projeleri sunan inşaat şirketinden biri Döveç’tir. İskele Long Beach bölgesinde şu an cidden çok büyük bir isme sahip ve iyi, kaliteli projeleri yönetiyor. Aynı şekilde Noyanlar şirketi. Bu insanlar cidden Long Beach bölgesinin gelişmesinde çok büyük katkıda bulunmuşlardır. 10 sene öncesine göre bu bölgede büyük bir fark var. Bunun için onlara çok teşekkür ederiz. Akacan ve Erbatu da çok değerli ve kendilerini ispatlamış şirketler. Onun için bunların offplan yüzde 25, yüzde 50, yüzde 80 satış yapmaları gayet normal, çünkü yatırımcıların belli bir güveni var. Bunlara kapalı satış diyelim; proje çıkmadan önce özel yatırımcılarına iletişime geçip sundukları… Tâbii ki güveni olan yatırımcı off plan/online şekilde bile ödeme yaparak yani ilk ödemeyi yaparak dairelerine sahip oluyorlar.

5. Kıbrıs'ın çok iyi yaptığı şeylerden biri cidden şu an satışlardır, yatırımcı çekmektir. Dışarıda Kıbrıs eskiden bugünkü gibi tanınmıyordu. İnşaat şirketlerinin buraya yatırımcı çekmelerindeki yollardan biri aracılara komisyon verilmesiydi. Buradaki açıklardan biri aşırı sayıda olan emlakçılardır. Bu insanların yarısı emlakçılık nedir bilmiyorlar. Satış ve emlakçılık yapmalarının tek sebebi yüksek komisyonlardır. Ve çalıştıkları şirketler de bir tek yüksek komisyon ödeyen şirketlerdir. Bu da diğer inşaat şirketlerini biraz zora sokuyor. Senelerdir çalışan inşaat şirketleri var. Şu an komisyonu yüzde 5-yüzde20 yapmadığı zaman satışları iyi şekilde gitmiyor. Emlakçıların büyük bir kısmı artık yüksek komisyon odaklı, bu da gelen yatırımcının pazarı şeffaf şekilde görmesini, istediği yerlere yatırım yapmasını bazı anlar engelleyebilir.

6. Biz sabit yüzde 3 komisyon ile başlıyoruz. Geri kalan komisyon hissesini evi alan yatırımcıya, müşteriye iade ediyoruz. Bu hem yerli halka en az yüzde 7 ila yüzde 20'ye kadar indirimli ev alma şansı yaratıyor, hem de gelen yatırımcıyı cezbediyor.

7. Daha fazla yatırımcı çekmek gerek, Kıbrıs’ın gelişmesine daha çok yardımcı olmak gerek. Böylece, gelen yatırımcılarının ödediği vergilerle sosyal projeler de yapılabilir. 10 senedir Kıbrıs'ta olmama rağmen hala misafir yabancı vatandaşım. Burada misafiriz bunu unutmamamız gerekiyor ve burası bize bir şeyler kazandırıyorsa, biz de şirket olarak tabii ki bir geri dönüşte bulunmalıyız. Vergi dışında, sürekli olarak çok isterdik sosyal projelerle hem devlete yardımcı olalım hem de yerli halka yardımcı olalım.

Flatty çekilişinin amacı öncelikle Flatty‘yi insanlara tanıtmak, Flatty’nin Kıbrıs için çalıştığını, Kıbrıs için kazan kazan stratejisini yürüttüğünü göstermektir. Çekiliş 3 etapta olacak. Çekiliş ağustos ayı sonu yapılacak. Çekilişe herkes katılabilir. Çok basit kuralları var; Instagram sayfamızdan bizi ve bizim sponsorlarımızı takip etmeniz ve daha sonra videoyu kendi sayfanızda paylaşmanız gerekecek. Çekilişin en büyük ödüllerinden biri araba. İlerleyen zamanlarda daha büyük ödüllerimizin olacağına inanıyorum. Kıbrıs bizi çok sıcak karşıladı ondan dolayı biz de bu sıcak karşılamaya yönelik böyle bir şekilde karşılamayı doğru gördük.