Türkiye'yi dakika dakika izleyen Yunan medyasında, bugünkü manşetler Paris'teki Macron-Miçotakis buluşması ve Ankara'dan gelen yeni açıklamalara ayrıldı. Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün açık şekilde Yunanistan'a "Akıllı ol" diyerek seslendi.

'Akar'dan Atina'ya karşı yeni ateş-Aynaya baksınlar' başlığını atan Kathimerini, Türkiye Savunma Bakanı'nın sözlerini ilk sayfasından verdi.

Türk bakanın sözlerini manşetine taşıyan bir başka yayın organı CNN Yunanistan, 'Meydan okuma sürüyor: Akar Yunanistan'ı iki yüzlü diplomasi yürütmekle suçluyor' başlığını tercih etti.

To Vima, 'Akar'dan yeni tehditler' derken, Eleftheros Typos gazetesinin başlığı 'Akar'ın da tepesi attırdık' oldu.

Yunanistan hükümet sözcüsü Yannis Oikonomou, Savunma Bakanı Akar'a dakikalar sonra bir radyo yayınında yanıt verdi, açıklamaları 'çılgınlık ve aşırılık' olarak nitelendirdi.

'ANKARA NEREYE GİDİYOR?'

To Vima gazetesi, 'Ankara Yunan Viper'lara öfkeli: ABD'ye tehdit ve ateş' başlıklı haberinde, Washington tarafından Atina'ya teslim edilen modernize edilmiş ilk savaş uçaklarının Türkiye'de tepkiyle karşılandığını yazdı. Viper seviyesine yükseltilen F-16'lardan ikisi Yunanistan'a ulaştı, 81 jet daha modernize edilip Yunan ordusuna teslim edilecek.

'Ankara nereye gidiyor?- Ege'deki gerilimin kontrolden çıkması endişesi güçleniyor?' diyen Ta Nea gazetesi, muhtelif girişimlerle bir 'kaza' tehdidinin Türkiye'nin gündeminde kalmasının seçimlere kadar beklendiğini savundu.

Türkiye'den gelen açıklamaları 'savaş çığırtkanlığı' olarak sunan To Vima, 'Ankara yeni meydan okumalarla kontrolden çıkıyor' başlığını attı.

MACRON 'SİPER' YORUMUNU YAPTI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Fransa ziyareti, medyada geniş şekilde yer buldu. Miçotakis ve eşi Mareva Grabowski Miçotakis, Elysee Sarayı'nda Emmanuel Macron ve Fransa First Lady'si Brigitte Macron tarafından karşılandı.

Fransız ve Yunan liderlerin görüşmesinden sonra yapılan ortak açıklamada, "Bu stratejik işbirliği, Doğu Akdeniz'de herhangi bir çalkantıya izin vermeyecek" denildi. "Yunanistan'ın egemenliğini bütünüyle destekliyoruz" diyen Emmanuel Macron, Atina ve Paris arasındaki askeri ortaklığı bölgedeki provokasyonların önündeki bir siper olarak tanımladı.

Yunan Başbakan Miçotakis ise, Fransa'dan satın aldıkları ilk Rafale jetinin halihazırda Ege Denizi üstünde uçtuğunu söyledi.

2020 yazında Türkiye ve Yunanistan'ı karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz krizinde Atina'nın yanında saf tutan Paris yönetimi, gözdağı için Charles de Gaulle uçak gemisini bölgeye gönderdi ve Yunanistan'la birçok tatbikat gerçekleştirdi.

Yunanistan'a altısı yeni 18 Rafale savaş uçağı satan Fransa, ayrıca aralarında Belharra sınıfı savaş gemilerinin de bulunduğu bir dizi geminin satışı için Yunanistan'dan 3 milyar euro alacak.

'TÜRKİYE'YE ÇİFTE KARŞILIK'

Yunan medyasından Ta Nea 'Macron Yunanistan'ın tarafında' başlıklı haberinde, Fransız liderin Ankara ve Erdoğan'a açık mesaj gönderdiğini savundu.

'Miçotakis-Macron açıklaması: Fransa Türk tehditlerine karşı Yunanistan'ın yanında' diyen CNN Yunanistan, 'Ankara'ya çifte karşılık ve Paris aracılığıyla mesajlar' başlığıyla bir haber daha yayınladı.

Kathimerini, iki ayrı haberle görüşmeyi sayfasına taşıdı. 'Macron ve Miçotakis ikili ilişkilerin harika olduğunu doğruladı' başlığını atan gazete, bir diğer haberini ise 'Miçotakis'in Erdoğan'a mesajı-Macron'dan Atina'ya destek' başlığıyla sundu.

Proto Thema internet sitesinin başlığı, 'Miçotakis ve Macron'dan Türkiye'nin meydan okumalarına karşı ortak cephe' oldu.