Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Zelenskiy'den Putin'le uzlaşma sinyali

Rusya-Ukrayna savaşının 13'üncü gününde bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Dün Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen üçüncü müzakereden de bir sonuç çıkmadı. Ukrayna, Harkiv kenti yakınlarında Rus generalin öldürüldüğünü bildirdi. Öldürülen generalin, madalyalı Vitaliy Gerasimov olduğu açıklandı. İşte Rusya - Ukrayna savaşından son dakika gelişmeleri...

Rus saldırılarının yerleşim yerlerini hedef almasının ardından evlerini terk eden sivil sayısında hızlı bir artış yaşanıyor. Şu an 1.7 milyonu aşan komşu ülkelere göç sayısı, BM’ye göre 5 milyon kişiyi bulacak. Bu, Avrupa’da 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük göç dalgası. Göç edenlerin büyük kısmı ise kadınlar ve çocuklar. Ukrayna, gıda kıtlığı riskine karşı et, yulaf ve şeker dahil olmak üzere bazı ürünlerin ihracatını askıya aldı. Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna’nın AB’ye katılım başvurusunu önümüzdeki günlerde tartışacaklarını açıkladı. Görüşmenin perşembe günü olması bekleniyor. Azerbaycan’ın Harkov Fahri Konsolosluğu binasına Rus roketi düştü. Bina ağır hasar alırken olayda yaralanan olmadı. Polonya, uçaklarının ‘Ukrayna için savaşmayacağını’ açıkladı. Güney Kore, Rusya Merkez Bankası ile finansal işlemleri yasakladı. Güney Kore 1 Mart’ta 7 büyük Rus bankası ile ticari işlemleri yasaklamıştı. Alman Gazeteciler Derneği Başkanı Frank Überall, Rusya’da çalışan Alman gazetecilerin ülkeden çıkarılmaları için hükümetten yardım istedi. Rusya’da 53 şehirde düzenlenen savaş karşıtı protestolarda 4 bin 366 kişi tutuklandı. Eylem yapanlar arasında “Oğullarımız bu savaşa yem edildi” diyen Rus asker anneleri de var. Rusya, devlete ait tüm internet sitelerine 11 Mart’a kadar Rus alan adı sistemine geçme talimatı verdi. Bu durum Rusya’nın küresel internet bağlantısını keseceği iddialarına yol açtı. Rusya, geçen yıl ABD ve Çekya’dan oluşan ‘dost olmayan ülkeler’ listesindeki ülke sayısını 48’e çıkardı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi “Rusya en önemli stratejik ortağımız” diyerek Rusya’ya destek oldu.

15.04 Sputnik'in aktardığı habere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus gazeteci Vladimir Solovyov’un Youtube programında Ukrayna savaşı ve müzakere sürecine ilişkin değerlendirmede bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın, Ukrayna ile görüşmeye "her zaman hazır olduğunu" belirterek, "Asıl sorulması gereken, Ukrayna tarafının perşembe günü Türkiye’de gerçekleşecek görüşmelere ne derece hazır olduğu" dedi.

BLINKEN'DAN AÇIKLAMA

14.49 'Ruble çakıldı' diyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, pek çok firmanın Rusya'dan çekildiğine dikkat çekti ve 'Bu savaş Putin'in savaşı' diyen Blinken 'Umarım Rus halkı bunu anlar' dedi. Blinken ABD'nin Baltık ülkelerinin yanında olduğunun altını çizdi ve 'Ukrayna'yı özgürleştirdiklerini zannediyorlar. Moskova, Twitter'ı yasakladı ki yalanlarını daha iyi satabilsin' dedi. Blinken, 'Putin Rusya'yı izole ediyor ve 30 yıllık küresel açıklığı mahvediyor. Rus halkı bunu hissetmeye başladı ve daha da artacak' ifadelerini kullandı. 'Barışçıl varoluş için öncelikle barış gerekiyor' diyen Blinken sözlerine şöyle devam etti;

'Rusya elindeki her şeyi kullanarak bu kavramla dalga geçiyor, Ukrayna'ya saldırıyor. Rusya bunu istiyorsa o zaman barışı sağlaması lazım, saldırılarını durdurması lazım, savaşı bitirmesi lazım. Bu kadar basit.'

Ukraynalıların kendilerini savunmak için ABD'nin elinden gelen her şeyi yaptığının altını çizen Blinken, 'Ukrayna dışında desteğe ihtiyacı olanlara destek veriyoruz. Rusya saldırmaya devam ederse ona göre karşılık veririz demiştik, bunu yapıyoruz. Bunların hepsi Rusya'nın saldırısını bitirmeye yöneliktir' ifadelerini kullandı.

Estonya Başbakanı ise 'Biz de çok güçlü yaptırımlar uyguluyoruz Rusya'ya. Avrupalı müttefiklerimizle beraber çalışıyoruz' dedi.

14.37 Belçika'nın Flaman bölgesi hükümeti, Rus öğrencilerin üniversite eğitimi için yaptıkları burs başvurularını kabul etmeme kararı aldı.

İLK KONVOY YOLA ÇIKTI

 Ukrayna’nın Sumi kentinde de Rus birliklerinin sivil yerleşimlere saldırısından kaçan Ukraynalılar, Poltava’ya gitmek için ilk konvoyla beraber yola çıktı. Poltava Bölgesel Devlet İdaresi Başkan Vekili Dimytro Lunin, Sumi kenti sakinlerinin tahliyeleri için insani koridorun açıldığını duyurarak, “Sumi’den gelenler Lokhvytsia ve Lubny üzerinden Poltava'ya götürülecek. Bu rota Ukrayna ve Rus tarafları tarafından kabul edildi. Kiev saatiyle 09.00-21.00 arası ateşkes başladı. Ukrayna durumu yakından takip ediyor” ifadelerini kullandı. Lunin, Ukrayna Başkan Yardımcısı Irina Vereşuk’un da süreci yakında takip ettiğini belirterek, “İnsanları kabul edeceğiz ve yardım edeceğiz. Yabancı öğrenciler de dahil olmak üzere sivilleri tahliye edeceğiz. Bu insani koridor aracılığıyla Sumi'ye insani yardım da ulaşacak” dedi.

 Alman savcılar Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rus birliklerinin işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlattı.

 Ukrayna savunma bakanı, Rusya'nın Mariupol'da insani koridoru ihlal ettiğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da konuya ilişkin açıklama yaparak "Rusya, Mariupol'da 300 bin sivili rehin tutuyor. Yapılan anlaşmalara rağmen tahliyelere engel oluyor. Dün bir çocuk susuzluktan öldü. Savaş suçları, Rusya'nın kasıtlı stratejisinin bir parçası. Tüm Dünya önünde çağrıda bulunuyorum, Rusya bu insanları bırak" ifadelerini kullandı.

 Sumi Valiliği ve Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada Sumi bölgesindeki saldırılarda 9 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Rus uçakları Sumi bölgesinde, sivil yerleşim yerlerini vurdu. Bölgede kurtarma ekipleri çalışmalarına devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi ise Rusya saldırıları sonucunda hayatını kaybedenler 2’sinin çocuk olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, “7 Mart gecesi düşman unsurları Romenskaya ve Sportaka caddelerindeki sivil yerleşim yerlerini vurdu. Bölgeye kurtarma ekipleri intikal etti. Yapılan müdahaleler sayesinde yangın söndürüldü. Enkaz altında kalan bazı vatandaşlar çıkarıldı” ifadelerine yer verildi.

RUSYA'NIN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

 

 BM, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçenlerin sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

 Rus askerlerinin Harkov’da sivil yerleşimlere gerçekleştirdiği saldırıların ardından Ukrayna Acil Durumlar Servisi, 4 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Ukrayna Acil Durumlar Servisi’ne bağlı ekipler savaş pozisyonunda görevini yapmaya devam ediyor.

Krasnadarskiy caddesinde 9 katlı bir binanın vurulması sonucunda çıkan yangında bin 500 metrekarelik alanda 27 daire zarar gördü. Yangına 50 araç ve 200 personel ile müdahale edildi” ifadeleri kullanıldı.

ZELENSKİY SIĞINAKTAN KONUŞTU

Ukrayna Lideri Zelenskiy Amerikan ABC News'a bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

'Sadece Kiev'de değil kentin dış bölgelerinde de bombalanıyoruz' diyen Zelenski, Kiev'deki gizli sığınağında katıldığı programda Harkiv ve Mariupol gibi kentlerin de Rus bombalarının hedefi olduğunu belirtti.

Sıradan insanların Rus askerlerine karşı koyduğunun altını çizen Zelenski, 'Bugün buradayız yarın Polonya, Almanya... Bu iş çok ciddi' dedi.