Anastasiadis-Çavuşoğlu görüşmesi tutanakları Rum basının gündeminde…"Tutanaklar Cenevre'ye damga vurabilir…"

Cenevre'de 27-29 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan gayrı-resmi zirve öncesi Güney Kıbrıs'taki gündemin en önemli maddelerinden birisi de, 2017'de Crans Montana zirvesinde, Anastasiadis ile Çavuşoğlu arasında geçtiği iddia edilen 'iki devletli çözüm' konusundaki görüşme tutanakları olarak dikkat çekiyor. Tutanakların, zirveye damga vuracak bir takım gelişmelere yola açabileceği iddia ediliyor.

Güney Kıbrıs'ta kritik Cenevre zirvesi öncesi önemli gelişmeler yaşanırken, Rum basınının en önemli tartışma konularının başında ise 2017'de Crans Montana zirvesinde, Rum Lider Nikos Anastasiadis ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu arasında geçtiği iddia edilen 'iki devletli çözüm' konusundaki konuşmanın tutanakları geliyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığının, görüşmeyle ilgili tutanak ve kayıtları BM'ye ilettiğinin açıklamasının ardından dün Alpha TV'ye konuşan Anastasiadis, kendilerinin de söz konusu tutanakları BM'ye ilettiklerini söyledi.

Anastasiadis, kendisine yöneltilen "iki devletli çözüm modelini önerdiniz mi?" şeklindeki soruya, "Eğer Çavuşoğlu, elindeki bütün bilgileri yayınlamak isterse buna itirazım olmaz. Bütün konuşmayı" diye cevap verdi.

Kıbrıs Rum tarafının asla iki devletli modeli tartışmaya açmayacağını söylediğini, bunun da kayıtlarda mevcut olduğunu ifade eden Anastasiadis, "Ben o konuşmanın başında 'iki devletli model, ne uluslarararası toplum ne de AB tarafından kabul görmeyeceğini vurguladım. Bu ifadelerim hem bizim hem de Türkiye'nin sunduğu belgelerde vardır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Cyprus Mail gazetesi bugünkü başyazısını bu konuya ayırdı. Gazete, konunun Cenevre zirvesinden günler önce gündeme gelmesinin son derece dikkat çekici olduğunu vurgularken, tarafların Anastasiadis-Çavuşoğlu görüşmesinin tutanaklarının BM'ye gönderilmesinin de zirvede konuşulacaklara ışık tutabileceğini belirtti.

Gazete, "Cenevre'den günler önce aniden görüşme tutanakların gün ışığna çıkması gariptir" başlıklı başyazısında, Rum Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kuşhos'un konuyla ilgili basına yaptığı açıklamaların da "sözcünün, Anastasiadis tarafından tam olarak bilgilendirmediğini" gösterdiğini iddia etti. Bu konuda "sözcü, ilgili bir soruya 'tam tutanaklar mı yoksa bir özeti mi, bilmiyorum' diye cevap verdiğine atıfta bulunarak, Anastasiadis'in ise 'bizim tutanaklarla Türkiye'nin verdiği uyuşuyor' ifadelerinin çeliştiğini dile getirdi.

"Sözcünün böylesi bir konuda net cevap vermemesi dikkat çekicidir" diyen gazete, gelişmeler ışığında, söz konusu Anastasiadis-Çavuşoğlu görüşme tutanaklarının Cenevre zirvesinde önemli bir konu haline gelmesine şaşırılmaması gerektiğini de yazması dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim