Güney Kıbrıs'a Nisan ayında 30 uçak 800 sefer yapacak

Uçuş ve karantina kısıtlamalarını kaldıran Güney Kıbrıs’a, Nisan sonuna kadar 800 uçuş bekleniyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, ülkenin en büyük ekonomik sektörünü canlandırmak amacıyla Perşembe günü havaalanlarını turistlere yeniden açtı.

1 Nisan itibarıyla, turistler karantinaya girmeden geldikleri ülkenin sınıflandırmasına göre bir veya iki negatif COVID-19 testi sunma şartıyla ülkeye girebiliyor.

30 uçak 800 sefer yapacak

Rum Yönetimi Ulaştırma, Haberleşme ve Çalışma Bakanı Yiannis Karousos, Mart ayına kadar uçuş sayısının 150'den az olduğuna dikkat çekerek, Nisan sonuna kadar 800'den fazla uçuşun beklendiğini ve yaklaşık 30 uçağın toplam 140 bin yolcuya hizmet vereceğini söyledi.

İngiltere’den 3 ay içinde çok turist beklenmiyor

Bununla birlikte, Rum Turizm Bakan Yardımcısı Savvas Perdios, Birleşik Krallık (İngiltere) tarafından yaz ortasına kadar getirilen seyahat kısıtlamaları ve aşılama hızının yavaş olması nedeniyle önümüzdeki üç ay içinde çok fazla turist beklemediğini ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın en büyük turizm pazarını İngiltere, Rusya ve İsrail oluşturuyor. Nüfusu yaklaşık 900 bin olan Güney Kıbrıs’a 2019 yılında 1 milyon 330 bin İngiliz, 782 bin Rus ve 295 İsrailli turist geldi.

İsrail ile anlaşma yürürlüğe girdi

Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki Perşembe günü yürürlüğe giren seyahat anlaşmasına göre Avrupa Birliği (AB) tarafından onaylanmış iki doz aşı olanlar, herhangi bir kısıtlama olmaksızın karşılıklı seyahat edebiliyor. İsrail aşı sertifikasına sahip olanların yine de bir CyprusFlighPass almaları gerekiyor.

Ülke kategorileri değişti

Kıbrıs Sağlık Bakanlığı, havalimanlarının turizme yeniden açılması öncesinde İngiltere, Rusya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna, Ürdün, Lübnan, Mısır ve Beyaz Rusya'yı “gri” den “kırmızı” epidemiyolojik kategoriye yükseltti.

Sırbistan, ABD, Ermenistan, Gürcistan, Bahreyn ve Katar, çoğu Avrupa devletiyle birlikte zaten “kırmızı” kategorisindeki ülkelerdi.

Bu ülkelerden aşı sertifikasına sahip olmayan yolcuların, biri kalkıştan 72 saat önce, diğeri Kıbrıs'a varışta olmak üzere iki negatif PCR testi sunmaları gerekmektedir.

İzlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur ve Suudi Arabistan gibi düşük riskli "yeşil" kategori ülkelerinden gelen yolcuların, varıştan sonra negatif koronavirüs sertifikasına sahip olmaları veya kendi kendilerini tecrit etmeleri gerekmiyor.

Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi tarafından "turuncu" olarak sınıflandırılan ülkelerden gelen yolcuların, varışta 72 saatten daha eski olmayan bir negatif PCR test sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir.

"Turuncu" kategorisindeki ülkeler Portekiz, Çin, Güney Kore ve Tayland'dır.

Oteller açıldı yerliler konaklayamıyor

Güney Kıbrıs'ın turistik bölgelerindeki birkaç otel yeniden açıldı, ancak restoranlar, kafeler ve barlar hala kısıtlamalar altında faaliyet gösteriyor. Müşterilere masa başına en fazla altı kişi olacak şekilde yalnızca dış mekanlarda hizmet veriliyor.

Turistler arasında oldukça popüler olan dans kulüplerinin faaliyet göstermesine ve yerel halkın otellerde kalmasına kesinlikle izin verilmiyor.