Güney Kıbrıs’ta yaşayan Bambos Katsikas isimli girişimci, "Hallumi’de muflon sütü kullanılsın, eşek sütünden de ‘Assoumi’ yapılsın" önerilerini yaptı.

Avrupa Birliği tarafından tescilin zorunlu kıldığı en az yüzde 51 koyun ve keçi sütü ile yüzde 49 inek sütü formülünün, Kıbrıs’ın genelinde Hellim-Hallumi endüstrisini sıkıntıya sokacağı ve üretimde düşüşe neden olacağı öngörülüyor.

Güney Kıbrıs’ta yaşayan Bambos Katsikas isimli girişimci, geleneksel hellim yapımında koyun ve keçi sütü eksikliğiyle ilişkili sorunları çözecek öneride bulundu.

"Muflon sütü çare olabilir"

Avrupa ve Asya’da piyasaya yeni sütler getirerek servetini kazanan, kendini çevreci olarak tanımlayan Bambos Katsikas, dağ keçisi olan muflon çiftlikleri oluşturarak süt eksikliğinin çözülebileceğine inanıyor.

“Nesli tükenmekte olan Muflonlar korunacak”

Girişimci, Cyprus Mail'e yaptığı açıklamada muflon sütü kullanma planının yalnızca eski Kıbrıslılar tarafından yapılan orijinal hellim formuna sadık kalmakla kalmayıp, özel koruma altındaki doğa alanlarında 'muflon süt çiftlikleri' oluşturarak nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına, insanların hayvanı tanımasına ve bilim insanları tarafından incelenmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Denktaş’ın sözünü hatırlattı

Katsikas, bir fizibilite çalışması sunacağını belirterek, “Deneyerek kaybedecek bir şey yok. Eğer işe yaramazsa, pazara daha fazla eşek sütü getirme ve bununla hellim yapma şansımız var. Buna 'Assoumi' diyebiliriz. Kıbrıs eşeği de eşsizdir ve eski Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş'ın bir keresinde tek gerçek Kıbrıslı'nın Kıbrıslı eşeği olduğunu söylemesini hatırlıyorum" ifadelerini kullandı.

Muflon Koruma Derneği tepki gösterdi

MouflonLife Cyprus sözcüsü öneriyi saçma bulurken,  “Bu 'girişimcinin' bu muhteşem yaratıkları hapsetmesine ve onları sağmasına izin vermeyeceğiz. Bunu yapmayı nasıl teklif ediyor? Avcıları onları yakalamaları ve sağmaları için ahıra getirmeleri için gönderelim mi?” diye sorguladı.