Japonya’da Tokyo polisi tarafından geliştirilen bir akıllı telefon uygulaması, özellikle kalabalık metro seferlerinde elle tacize maruz kalan kadınlar arasında ilgiyle karşılandı.

‘Digi Police’ adlı uygulama, tacize maruz kalan kişiler tarafından aktif hale getirildiğinde, mümkün olan en yüksek tonla ‘kes artık’ diye bir ses çıkarıyor ya da telefon ekranında mağdurun etrafındaki yolculara gösterebileceği şu imdat mesajı beliriyor, “Burada bir tacizci var. Lütfen yardım edin”.

Aslında uygulama üç yıl önce yaşlılar ve küçük çocuğu olan ebeveynler için sahtekarlığa, dolandırıcılığa karşı bilgi vermek amacıyla hazırlandı. Piyasaya sürülmesinden birkaç ay sonra da tacizcileri uzaklaştırma fonksiyon eklendi.

EN AZ 237 BİN KİŞİ İNDİRDİ

Uygulamanın şimdiye kadar 237 binden fazla kişi tarafından indirildiği belirtildi. Polis yetkilisi Keiko Toyamine, bu sayının kamu hizmeti sunan bir uygulama için ‘alışılmadık derecede fazla’ olduğunu söyledi. Üstelik Toyamine, bu sayının da her ay 10 bin kadar arttığını vurguladı.

Toyamine, “Mağdurlar genelde bağırıp yardım istemekten korkuyor. Ancak imdat mesajı sayesinde taciz sonrasında sahabet sessiz kalsalar bile diğer yolcuları uyarabiliyorlar” dedi.