14 yıldır idamdan kaçıyordu, bu sefer kurtulamadı! Son sözleri şoke etti

18 yıl önce işlenen bir cinayet, yıllar boyunca ertelenen bir idam cezası ve geciken 'adalet'... Büyük bir kaçış hikayesi ardından yakalanan bu adamın hapiste yaşadığı dönüşüm, bölge savcısının bile onun idamını durdurmaya çalışmasıyla tamamlanırken idam tarihi her geçen gün yaklaşıyordu. Kritik gün gelip çattığında yaşananlar ise "bu kadar da olmaz" dedirtti. TSİ gece 02.41 sularında hayata gözlerini yuman Ramirez'in, öldürdüğü Castro'nun yakınlara bıraktığı not şoke etti.

Derleyen: Ömer Faruk Ekinci / Posta.com.tr | 2004 yılında sakin bir güne başlayan 46 yaşındaki Pablo Castro, her zaman olduğu gibi çalıştığı marketinde müşterilerini bekliyordu. 19 Temmuz tarihinde başka bir grup ise hayatlarını değiştirecek bir gün yaşıyordu.

38 yaşındaki John Henry Ramirez ve yanındaki 2 kadın arkadaşı, günlerce süren uyuşturucu partilerinin ardından paralarının bitmesi üzerine sokak sokak gezerek hırsızlık yapmaya başlamıştı.

1,25 DOLAR İÇİN 29 YERİNDEN BIÇAKLADI
Sokakta çok fazla insan bulamayan Ramirez ve yanındakiler Castro'nun marketinin bulunduğu yere geldi. Tam bu sırada çöp dökmek için dışarıya çıkan Castro'yu gören Ramirez ve ekibi, market çalışanından para istedi. Üzerinde para olmadığını söyleyen Castro'ya inanmayan Ramirez, markette çalışan birinin üzerinde çok miktarda nakit olmasını bekliyordu.

| 2004 yılında sakin bir güne başlayan 46 yaşındaki Pablo Castro, her zaman olduğu gibi çalıştığı marketinde müşterilerini bekliyordu. 19 Temmuz tarihinde başka bir grup ise hayatlarını değiştirecek bir gün yaşıyordu.

38 yaşındaki John Henry Ramirez ve yanındaki 2 kadın arkadaşı, günlerce süren uyuşturucu partilerinin ardından paralarının bitmesi üzerine sokak sokak gezerek hırsızlık yapmaya başlamıştı.

1,25 DOLAR İÇİN 29 YERİNDEN BIÇAKLADI

Sokakta çok fazla insan bulamayan Ramirez ve yanındakiler Castro'nun marketinin bulunduğu yere geldi. Tam bu sırada çöp dökmek için dışarıya çıkan Castro'yu gören Ramirez ve ekibi, market çalışanından para istedi. Üzerinde para olmadığını söyleyen Castro'ya inanmayan Ramirez, markette çalışan birinin üzerinde çok miktarda nakit olmasını bekliyordu.

Yeteri kadar para toplayıp uyuşturucu partilerine geri dönmek isteyen Ramirez, 46 yaşındaki adamın cebinde bulunan 1,25 doları alarak tam 29 kere bıçakladı. Olay yerinde hayatını kaybeden Castro'nun ölü bedenini gören Ramirez ve yanındakiler hemen kaçmaya başladı.

3,5 YIL MEKSİKA'DA KAÇAK HAYATI YAŞADI

Yakalanma korkusu ile Meksika'ya kaçan ve bir süre boyunca burada saklanmayı başaran Ramirez, 3,5 yıl sonra yakalanarak ABD'ye geri getirildi. 2008 yılında başlayan yargılama süreci ile hayatının artık bittiğini düşünen Ramirez için ölümü beklediği uzun yıllar yeni başlıyordu.

YENİ SAVCI ÖLÜM CEZASINI GERİ ÇEKMEK İSTEDİ

2022 yılına geldiğimizde ise Ramirez'in davası geçtiğimiz nisan ayında büyük bir yenilikle karşı karşıyaydı. Bölgenin yeni savcısı olan Mark Gonzalez, hakimlerden bu ölüm cezasının geri çekilmesini ve idamın ertelenmesini talep etti. Gonzalez, ölüm cezasının etik olmadığını öne sürdü.

Sosyal medya platformu üzerinden yaklaşık 20 dakikalık bir yayın yapan Gonzalez, ölüm cezasının ABD yargı sisteminde yanlış olan pek çok şeyden biri olduğuna dikkat çekerek, kendisi görevde olduğu sürece bu cezaların verilmesi için çabalamayacağını belirtti.

Yine nisan ayında katledilen Castro'nun 4 çocuğu bir video yayınlayarak, Ramirez'in idamının kaldırılmamasını istediklerini söyleyerek, "Babamın nihayet adaletine kavuşmasını ve hayatıma devam edebilmek için huzura kavuşmasını ve bu kabusun bitmesine izin vermesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

ÖLÜM CEZASINA ÇARPTIRILDI

2008 yılında ölüm cezasına çarptırılılan Ramirez, ölüm anında yanında bir rahip bulunmasını ve ona dokunarak kendisi için dua etmesini istedi.

Davanın başsavcısı Mark Skurka ise Ramirez'in böyle bir istekte bulunmasının adil olmadığını söyleyerek Ramirez'in öldürdüğü Castro'nun ölürken yanında kimsenin olmadığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:Üzerinden uzun zaman geçti, ancak Pablo Castro, yasal gecikmelere rağmen muhtemelen ailesinin uzun zamandır aradığı adaleti sonunda bulacak.

"NAZİLERE BİLE BU İMKAN TANINDI"

Ramirez'in avukatı Seth Kretzer ise, Castro'nun ailesi ile empati kurduğunu ve buna rağmen müvekkilinin dini özgürlüklerini yaşaması gerektiğini söyledi.

Ramirez'in tarihte görülmemiş bir şey istemediğini söyleyen Kretzer, 2. Dünya Savaşı zamanında Nazi savaş suçlularına bile bu hakkın verildiğine dikkat çekerek, "Bu, Naziler için yaptığımız iyiliğin bir yansıması değildi. Ölüm anında dini idarenin sağlanması, esirlerin inançlarına gösterilen ahlaki gücünün bir yansımasıdır" ifadelerini kullandı. Kretzer, Ramirez'in tek isteğinin müvekkilinin akıl hocası olan Dana Moore'un ölüm yanında yanında İncil ile birlikte durması olduğunu belirtti.

"RAMİREZ ÖLÜRKEN ONA DOKUNMAM GEREK"

Ramirez, 'akıl hocası' olarak tanımladığı Dana Moore ile 5 yıl önce hapisteyken ilk kez yüz yüze tanıştı. Moore'un kendisine çok yardımcı olduğunu söyleyen Ramirez, ölüm anında da Moore'u yanında istedi. Moore, insan dokunuşunun büyük bir gücü olduğunu söyleyerek, "Hayatının en stresli ve zorlu zamanlarında Ramirez'i rahatlatmak için onunla fiziksel bir temasta olmam gerek" ifadelerini kullandı. Ancak bu kabul edilmedi ve Ramirez'in idamı yıllar boyunca ertelendi.

Mayıs ayında ise yapılan oylamada 8'e 1 çıkan sonuçla birlikte Ramirez'e bu hakkın verilmesi kararı verildi.

MAHKEME TEKLİF EDİLMESİNİ REDDETTİ

Haziran ayına geldiğimizde ise davanın hakimi, Gonzalez'in idamı geri çekme kararını reddetti. Teksas Ceza Temyiz Mahkemesi de böyle bir teklifin dahi yapılmasını reddetti.

Geçtiğimiz pazartesi günü, Teksas Af ve Şartlı Tahliye Kurulu oybirliğiyle Ramirez'in ölüm cezasını daha düşük bir cezaya çevirmeyi reddetti.

"UMARIM ÖLÜMÜM SİZİ RAHATLATIR"

Ramirez, idamın gerçekleştirileceği odada isteği üzerine Dana Moore ile birlikteydi. Rahip Moore, Ramirez'in göğsüne eline koyarak dualar okudu ve canını verene kadar oradan ayrılmadı.

İdamdan önce son sözleri sorulan Ramirez, kendisinden birkaç adım uzakta odanın dışında bulunan öldürdüğü Castro'nun 4 çocuğu ve yakınlarına mesaj gönderdi. "Vicdan azabı duyuyorum ve hala pişmanım" diyen Ramirez, "Yaptığım çok mide bulandırıcı bir şeydi. Umarım ölümüm sizi rahatlatır. Eğer bu size yardımcı oluyorsa ne mutlu bana. Umarım bir şekilde bunun üstesinden gelmenize yardımcı olur" şeklinde konuştu.

Daha sonra eşi, oğlu ve arkadaşlarına seslenen Ramirez, "Sadece iyi bir savaş verdiğimi ve gitmeye hazır olduğumu bilin" dedi.

İdam amacıyla vücuduna öldürücü dozda pentobarbitalin etkisini göstermeye başladı. Ramirez, birkaç kısa nefes aldı ve ardından horlamaya başladı. Yaklaşık bir dakika içerisinde vücudundaki tüm hareketlilik sona eren Ramirez'in TSİ 02.41'de hayatını kaybettiği duyuruldu.

Ramirez'in idamı Teksas eyaletinde bu yıl 3, ülke genelinde ise 11'inci ölüm cezası oldu.