Ülke genelinde özellikle Mağusa bölgesinde uyuşturucu kullanımı ve satışı son yılların en yüksek rakamlarına ulaşmış durumda. Mağusa Kaza Mahkemesi açılış seremonisinde mahkemeler gündemini meşgul eden en fazla dava sayısının uyuşturucu suçlarının olduğu açıklanırken, 2019 yılının ilk ayında uyuşturucu suçlarında yaşanan patlama endişe verici.

Kıbrıs Postası 2019 yılı Ocak ayında Narkotik polisleri tarafından tespit edilen uyuşturucu miktarlarını derledi. Elde edilen verilere göre ülke genelinde uyuşturucu madde içeren extacy türü hap kullanımında artış gözlemlenirken, Narkotik polislerinin düzenlediği operasyonlarda en çok extacy Mağusa bölgesinde ele geçirildi.

1 ayda ülke genelinde ele geçirilen sentetik cannabinoid türü uyuşturucu madde miktarı yarım kiloyu bulurken, en tehlikeli uyuşturucu türü sayılan eroin yarım kilo halinde ülkeye tek seferde ithal edilmek istenirken Girne’de polisler tarafından ele geçirildi.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, her kış döneminde kapalı eğlence mekanlarında uyuşturucu madde içeren extacy türü hap kullanımında artış olduğunu açıkladı. Kötü niyetli insanların extacy türü uyuşturucu madde içeren hapı eğlence kültürünün bir haline getirmeye çalıştığını ifade eden Karaokçu, kimyasal madde içeriği nedeni ile bu dönemlere extacy türü uyuşturucu madde içeren hapların gençler için yüksek risk oluşturduğunu kaydetti. Kıbrıs Postası’na konuşan Karaokçu, uyuşturucu madde kullanım yaşının düşmesi ile ilgili olarak 4 farklı çalışma yürüttüklerini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütülen çalışma sayesinde 2019- 2020 eğitim yılında uyuşturucu ile mücadelenin müfredatta yer alacağını bildirdi.

1 AYDA YAKALANAN UYUŞTURUCU MİKTARI KORKUTUCU

Geçmiş yıllarda neredeyse 1 yıl içinde yakalanan uyuşturucu miktarı 2019 yılı Ocak ayında ele geçirildi. Ülke genelinde bulunan uyuşturucu miktarı ve çeşitliliği ülkeye uyuşturucu ithalinin boyutunu gözler önüne sererken, en büyük hedef halinde olan gençler için riskler her geçen gün artıyor.

Kıbrıs Postası’nın Ocak ayı için derlediği verilere göre ülke genelinde toplam 920 extacy türü uyuşturucu madde içeren hap ele geçirildi. Bunların 867 adedi ise Mağusa bölgesinde Narkotik polisi tarafından tespit edilerek el konuldu. Yine 2019 Ocak ayında sentetik cannabinoid türü uyuşturucu madde bir tek Mağusa bölgesinde ele geçirildi. 1 ayda Mağusa’da ele geçirilen toplam sentetik cannabinoid türü uyuşturucu miktarı ise 512 gram 210 miligram. Yarım kiloyu aşkın uyuşturucu miktarının 365 gramı ise geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs’tan ithal edilmek istenirken yakalandı. 1 ayda ülke genelinde ele geçirilen hint keneviri türü uyuşturucu madde miktarı ise 185 gram. Bunun 100 gramı ise yeni yılın ilk günlerinde Lokmacı Sınır Kapısı’ndan ülkeye ithal edilmek istenirken ele geçirildi. Ocak ayının en büyük uyuşturucu ithali girişimi ise Girne Turizm Limanı’ndan ülkeye sokulmak istenen yarım kilo eroin türü uyuşturucu madde oldu. En tehlikeli uyuşturucu sınıfında yer alan eroin polis ekiplerinin operasyonu sayesinde piyasaya dağılmadan yarım kilo yarım gram olarak ele geçirildi. Bunun yanında ise bu 1 aylık süre de yine 200 miligram kokain türü uyuşturucu da bulunarak emare alındı.

GENÇLER UYUŞTURUCU BATAĞINDA

Uyuşturucu madde kullanımı arttıkça kullanıcı yaşı da aynı hızla giderek düşüyor. Elde ettiğimiz verilere bakıldığında 1 ayda uyuşturucu suçlarından 23 kişi tutuklanırken, tutuklanan şahısların yaş aralığı ise 18 ile 56. 18 yaşındaki bir genç Lefkoşa’da 50 adet uyuşturucu madde içeren hap ile yakalanırken, 56 yaşındaki bir şahıs trafik kazası yapmasının ardından aracında uyuşturucu madde ele geçirildi.

Uyuşturucu suçlarından yakalanan zanlıların çoğu ise 20li yaşlarda. En çok uyuşturucunun ele geçirildiği Mağusa bölgesinde 1 ayda uyuşturucu suçundan yakalanan şahısların birçoğunun üniversite Grandbetting öğrencisi olduğu gözlemlendi.

KARAOKÇU: “MARAŞ VE SURLARİÇİ’NDEKİ UYUŞTURUCU GÜNEY’DEN İTHAL EDİLİYOR”

Sadece 1 ayda bile korkunç rakamlara ulaşan uyuşturucu ile ilgili Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu Kıbrıs Postası’na konuştu. 

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak 4 araştırma yürüttüklerini ifade eden Karaokçu, ilkokul, ortaokul lise ve üniversite ile ilgili ayrı ayrı araştırmaları olduğunu belirtti. Karaokçu, yine komisyon olarak yaptırılan 2 ayrı çalışmanın olduğuna dikkat çekerek, çalışmanın birinin Mağusa- Maraş ve Mağusa merkez bölgelerini diğer çalışmanın ise Surlariçi ve Dereboyu’nu kapsadığını belirtti.Karaokçu, yapılan araştırmada Mağusa Maraş ve Lefkoşa Surlariçi bölgesindeki uyuşturucunun yüzde 70’inin Güney Kıbrıs kaynaklı olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

“EXTACY EĞLENCE KÜLTÜRÜ HALİNE GETİRİLMEK İSTENİYOR”

Karaokçu, kış dönemlerinde kapalı eğlence mekanlarında her yıl extacy türü uyuşturucuların kullanımında artış olduğunu ifade etti. Bazı kötü niyetli ve uyuşturucuyu kazanç olarak yürüten şahısların extacy türü uyuşturucuyu eğlence kültürü haline getirmeye çalıştıklarını belirten Karaokçu, bu dönemlere extacy türü uyuşturucu madde içeren hapların kimyasal içerikleri nedeni ile gençler için yüksek risk oluşturduğunu kaydetti.

“BONZAİ’DE VE BONZAİ ÖLÜMLERİNDE DÜŞÜŞ GÖZLEMLENİYOR

Son dönemlerde sentetik cannabinoid yani bonzaide bir düşüşün ve bonzai ölümlerinde azalmanın olduğunun sevindirici olduğunu ifade eden Karaokuçu, bunun olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Zaman zaman ülkede ciddi rakamlarda hint keneviri uyuşturucu ziraatlerinin yapıldığını polis operasyonları ile ortaya çıktığını belirten Karaaokçu, bu dönemlerde ülkeye esrar girişinin ise Türkiye’de Güney Doğu kaynaklı olduğunu ifade etti.

“ULAŞILABİLİRLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN KAT EDECEK DAHA ÇOK YOLUMUZ VAR”

Polisin uyuşturucu ile ilgili başarılı operasyonlarının olduğunu ifade eden Komisyon Başkanı Hasan Karaokçu,”yaygınlık ve ulaşılabilirliği önlemek açısından kat edilmesi gereken daha çok yolumuz var” şeklinde konuştu.  Gençlerin uyuşturucuya kolay ulaşmaması için hala bir takım sorunlar olduğunu ifade eden Karaokçu, bu konuda daha iyi organize olup çalışılması gerektiğine dikkat çekti. Eğitim ve farkındalık konusunda bu açıdan çok ciddi çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Karaokçu, rehabilitasyon merkezi konusunda Sağlık Bakanlığı’nın ciddi bir adım attığını, en büyük eksiklik olan “Alo Danışmanlık ve Destek Hattı” ile ilgili çalışmaların tamamlanıp münhal açıldığını ifade etti. Ülkede öğrenci sayısının artmasının ülkede öğrencilerin uyuşturucu kullanımında da artış yaratma sebebini, “kendi ülkelerinde uyuşturucu kullanımı serbest olan öğrenciler” olarak açıklayan Karaokçu, bu sayede üniversiteler içinde satıcı grupların da oluşmasına neden olduğunu ifade etti.

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI 2019-2020 ÖĞRENİM YILINDA MÜFREDATTA

Yürütülen bir diğer çalışmanın ise eğitim alanında olduğunu belirten Başkan Karaokçu, uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili eğitimin müfredata girmesi için Eğitim Bakanlığı ile ilgili ciddi bir çalışma yürütüldüğüne dikkat çekti. İlk ve Orta Öğretim müfredatları için 2 ayrı ekibin çalıştığını ifade eden Karaokçu, en büyük sorunlardan biri olan yanlış bilgilendirme ve özentiden kurtarmak için 2019-2020 eğitim döneminde uyuşturucu bağımlılığı konusunun müfredatta yer alacağını ifade etti. Uyuşturucu bağımlısı yaratma konusunda ilk hedefin gençler olduğunu ifade eden Karaokçu, eğitimin bu noktada faydalı olacağını dile getirdi.

kaynak:kıbrıs postası