21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla Gazimağusa Suriçi’ndeki Şehitler Anıtı’nda bu sabah Anma Töreni gerçekleştirildi.

Tören Protokol Sırasına göre Anıt’a çelenklerin konulmasıyla başladı ardından Saygı Duruşu, Saygı Atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde Bayraklar Göndere çekildi.

Törende ilk günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Gazimağusa Namık Kemal Lisesi Tarih öğretmeni Sultan İnançoğlu yaptı. İnançoğlu Kahramanlığın; ileriye atılıp bir daha dönmemek olduğunu vurgulayarak, bugün Kıbrıs Tarihinin en şerefli Kahramanlarını anmak üzere toplanıldığını belirtti. Vatan’ın özgürlük ve hürriyet olduğunun altını çizen İnançoğlu, bu vatanın yıllardır şehit kanlarıyla mayalandığını kaydetti ve 1963 yılında yaşananların kara bir leke olarak tarihe geçeceğini, ancak bundan sonra böylesi acı dolu günleri ne yaşamak ne de yaşatmak istemediklerini ifade etti.

Namık Kemal Lisesi öğrencilerinden Ömer Daş’ ın ‘Ulusal Şiir’ adlı şiiri seslendirmesinin ardından ise törende son konuşmayı 4. Piyade Alay Komutanlığı’ndan Piyade Teğmen Ali Dinleyici yaptı. Dinleyici bugünün Kıbrıs Türk Şehitlerini anma günü olduğunu anımsatarak, gelecek neslin sağlam adımlarla ileriye yürüyebilmesi için geçmişini bilmesinin önemine vurgu yaptı.

Dinleyici ‘Bugün özgür bir ülkede yaşıyorsak, hala Kıbrıs Türk’ü varsa ve bağımsız ise, çocuklarımız için geleceği düşünebiliyorsak bunu kahraman şehitlerimize borçluyuz’ diyerek geçmişin asla unutulmayacağını ve unutturulmayacağını vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının ne özgürlüğünden, ne toprağından ne de bayrağından asla vazgeçmeyeceğinin altını çizen Dinleyici,tüm şehitleri rahmet ve saygıyla andı. Din görevlisi Mustafa Taşer’in şehitler için dua okuması ve şehitliğin gezilmesiyle tören son buldu.