21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası kapsamında, bugün Girne Deniz Şehitliği’nde  anma töreni düzenlendi. Girne Deniz Şehitliğinde yer alan Mücadele ve Şehitler Haftası anma törenine, Girne Kaymakamı Sinan Güneş,  Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Merkez  Komutanı Topçu Albay Hilmi Türkan,  Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Albay Mehmet Sevgüm, Girne Belediye Başkanı  Nidai Güngördü, siyasi parti, muharip dernek, kurum , kuruluş ve okulların temsilcileri katıldı. Protokol sırasına göre Deniz Şehitliği Anıtına çelenklerin konmasıyla başlayan törende, daha sonra saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

19 Mayıs Türk Maarif Koleji   Öğrencilerinin okuduğu şiirlerin ardından ,Sahil Güvenlik Komutanlığından Deniz Üsteğmen Ufuk Salman,,  günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Deniz Üsteğmen  Ufuk Salman,  57 yıl önce bugün, ENOSİS  hayaliyle  yaşayan Rum Yunan ikilisinin, bu hayalini gerçekleştirmek  için Akritas Planı’nı  Uygulamaya  başlayarak, masum Kıbrıslı Türkleri,  katlettikleri gün olduğunu belirterek, 21 Aralığın topraklarını vatan yapmak uğruna, egemenlik ve özgürlük uğruna canlarını feda eden  Kıbrıs Türk  Mücadelesinin aziz şehitlerini anma günü olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türkünün, 21-25 Aralık 1963 Kanlı Noeli’nde  ve 1974 Barış Harekatına kadar Rum saldırılarına karşı verdiği mücadeleye değinen  Deniz Üsteğmen Salman, geçmişini bilmeyen bir milletin geleceğe yön veremeyeceğine vurgu yaparak, gelecek nesillerin sağlam adımlarla  ileriye yürümesi için bu mücadelenin  her zaman hatırlanması  gerektiğine vurgu yaptı.

1974’e kadar, adada Türk kimlik ve varlığını korumak için tüm yokluklara rağmen büyük bir mücadele veren Kıbrıs Türkü’nün Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak gerçekleştirdiği  Barış Harekatıyla, özgürlüğe kavuşmanın sevincini  yaşadığını ifade eden Deniz Üstteğmen Salman, “Bugün özgür bir ülkede  yaşıyorsak , hala Kıbrıs  Türkü varsa ve çocuklarımız için gelecek günleri düşünebiliyorsak bunu kahraman şehitlerimize borçlu olduğumuzun bilinci  içindeyiz” diye konuştu.

Deniz Üsteğmen Salman, konuşmasının sonunda, Kıbrıslı Türklerin, geçmişini hiçbir zaman unutmayacağını , şehitlerin emaneti olan vatanına , toprağına, özgürlüğüne ve bayrağına her zaman sahip çıkacağını söyledi. 

Editör: TE Bilisim