Avrupa Birliği ülkelerinin liderlerini bir araya getiren Avrupa Konseyi zirvesinin sonuç bildirgesinde Kıbrıs'ta çözüm modeli olarak bir kez daha iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan bir federal çözüm modeline destek verilirken, Maraş konusundaki hassasiyet de dikkat çekti.

Bildiride AB'nin Kıbrıs'ta federasyon çözümünün desteklendiği net bir şekilde bir kez daha vurgulanırken, Maraş'ın statüsünün de önemine değinildi ve herkese Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uyma çağrısı yapıldı. 

Buna göre, AB, Kıbrıs'ta federal çözüm çabalarıyla ilgili girişimlere destek vermeye devam edeceği vurgulanırken, 1974'ten beri kapalı durumda bulunan Maraş kentiyle ilgili atılan tek taraflı adımlara karşı ifadeler de dikkat çekti. Bildiride, AB'nin, Türkiye'nin kentte attığı tek taraflı adımlara karşı 'hassas' olduğu vurgulanırken, birliğin bu adımlara karşı kesin ve net şekilde harekete geçmeye hazır olduğu kaydedildi. Kent ile ilgili BM Güvenlik Konseyinin aldığı kararlara atıfta bulunurken, ilgili taraflara bu kararlara uyma çağırısı da yapılıyor.

Avrupa Konseyi zirvesinin sonuç bildirgesinin son şeklinin bugün yayınlanması bekleniyor.